Ege ‘Ezberleri boza boza ilerliyoruz’

‘Ezberleri boza boza ilerliyoruz’

03.09.2023 - 00:20 | Son Güncellenme:

Aldığı uluslararası ödüllerle başarı çıtasını yükselten İYTE’de Rektör Prof. Dr. Baran, “İzmir’in yükseköğretimdeki gönül boşluğunu doldurduk. Başarımızın üç anahtarı, hayal kurmak, çalışmak vazgeçmemek” dedi.

‘Ezberleri boza boza ilerliyoruz’

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Milliyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur Ağır ve Yazı İşleri Müdürü Aslı Öktener’i ağırladı, yapılan çalışmaları ve yeni dönemde planlanan projeleri anlattı.  

Haberin Devamı

Görevde 5. yılına girdiğini belirten Prof. Dr. Yusuf Baran, İngilizce eğitim veren, odaklı bir üniversite olduklarının altını çizdi. 3 fakülte, 18 bölüm, 51 master, doktora programıyla başarıyla hizmet verdiklerini belirten Prof. Dr. Baran, “Hocalarımızın yüzde 70’inden fazlası yurtdışı doktoralı. Amerika, Avrupa, son dönemlerde Uzak Asya’dan da gelenler var. Bu yıl 4 bölümümüz devlet üniversiteleri arasında Türkiye birincisi oldu. 11 bölümümüz ilk 5’e ve tüm bölümlerimiz ilk 10’a girdi. Son 5 yıldır ilk 10 bine girip enstitümüze gelen öğrenci sayımız 46 kat arttı. Aslında İYTE başından sonuna tersine bir beyin göçü hikayesi. 8 araştırma merkezi sayımız son 5 yılda 19’a çıktı” dedi.  

Ülkemizin ilk ve tek UNESCO Mükemmeliyet Merkezi unvanına sahip üniversitesi olduklarına dikkat çeken Baran, “Öğretim üyesi bilimsel makale yayın sayısından devlet üniversiteleri arasında birinciyiz. Bu yıl Avrupa Komisyonu’ndan Araştırmacı İnsan Kaynağı Mükemmeliyet Ödülü’nü aldık. Yine Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa’nın en iyi ilk 10 teknoparkından biri seçildik. İngiltere’de verilen yüksek öğretimin Oscar ödülünü Cumhuriyet tarihinde ilk defa ülkemize biz getirdik. Bağımsız bir araştırma kuruluşunun yaptığı öğrenci memnuniyet anketinde İYTE Türkiye birincisi oldu. 209 rektör performansı değerlendirmesinde de ben altın madalya aldım. 150’nin üzerinde ödülüm var. İçinde en son Birleşmiş Milletler’in dünya Bilimler Akademisi üzerinden 4 yılda bir tüm dünyadan 5 kişiye verdiği yılın bilim diplomasi ödülünü ülkemize getirdim. Bu da Cumhuriyet tarihinde bir ilktir” diye konuştu. “Son 5 yılda Avrupa Birliği proje bütçelerimizi euro üzerinden 20 kat artırdık” diyen Prof. Dr. Yusuf Baran şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

‘Ciromuz 3.65 milyarı aştı’ 

“Bilişim Vadisi’ni kurduk. Teknoparkımızı büyüttük. 3.65 milyar ciromuz var. 165 milyon dolar ihracatımız, 203 şirketimiz, 1800 tam zamanlı Ar-Ge personelimiz var. İYTE kabuğunu kırdı, ezberleri boza boza emin adımlarla yürüyor. İzmir’in yükseköğretimdeki gönül boşluğunu dolduran bir üniversite. 1 yılda 80 bin taban sırası yükselen bölümlerimiz var. Ve 18 bölümümüzde de ciddi puan yükselişi var. Dünyanın 50 ülkesinden de öğrenci alıyoruz.”