Ege 'Turizm sektörünün güçlenmesi şart'

'Turizm sektörünün güçlenmesi şart'

17.12.2020 - 03:56 | Son Güncellenme:

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, hükümetin açıkladığı destek paketinin olumlu ancak yetersiz olduğunu turizm sektörünün bileşenlerine yönelik acil tedbir alınması gerektiğini kaydetti, “Dayanışma yapmalıyız” dedi

Turizm sektörünün güçlenmesi şart

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, pandemi sürecinden en çok turizm bölgelerinin etkilendiğine dikkat çekti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı destek paketinin olumlu ancak yetersiz olduğunu belirtti. Başkan Günel, Kıyı Ege turizm kentlerinin sözcüsü oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile online bir görüşme gerçekleştiren Başkan Günel, yerel yönetimlerin hizmetlerinin ve harcamalarının arttığı fakat tahsil edilebilir gelirlerinin azaldığı bir süreç yaşandığını vurguladı, “Turizm sektörünün 2021 yılından yatırımlarla ve güçlenerek çıkması elzemdir” dedi.

‘Ek paketler gerekiyor’

Pandemi tedbirlerinin turizm endüstrisine ciddi bir darbe vurduğunu ifade eden Günel, “Küresel salgın kontrol altına alınsa bile, turizm kentlerimiz alınan zorunlu virüs önlemleri kapsamında normalleşme sürecinde en son sırada yer alacaktır” dedi. Salgın sürecinin ancak birlik ve beraberlik içinde atlatılabileceğini belirtti. Daha önce devreye alınan tedbirler yanında bir an önce ek ekonomik destek paketlerinin hazırlanması gerektiğinin altını çizen Başkan Ömer Günel, önerilerini şöyle sıraladı:

‘Borçlar ertelenmeli’

“Turizm endüstrisinde rol alan bütün paydaşların ihtiyaç duyacağı istihdam desteklerinin miktarının ve süresinin artırılması sağlanmalı. İşletmelerin nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere teminatsız uzun vadeli ve daha uygun koşullarda kredi verilmeli, var olan kredi taksitleri faizsiz ertelenmeli. Konaklama vergisi 2021 yılı için de alınmamalıdır. Turizm Kentlerinin esnafları için; tüm banka ve sözleşmelerden kaynaklı kredi borçları ile özel ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşlarına olan borçlarının 2021 yılı sonuna kadar ertelenmesi veya kolay şartlarla 18 ay ödemesiz uzun vadeli kredilerin sağlanması gerekir. Turizm kenti belediyelerin kış nüfusuna göre hesaplanan bütçe paylarının reel turizm sezonundaki hizmet edilen insan nüfusuna göre artırılmalı. Belediye hizmet araçlarında kullanılan akaryakıtlarda KDV ve ÖTV alınmamalı, devlet tarafından akaryakıt desteği sağlanmalı. Seyahat ve taşımacılık işletmelerine kayıtlı araçlar 2021 yılı için zorunlu trafik sigortası, MTV gibi ödemelerden muaf tutulmalıdır. Belediye Meclis toplantılarımızın olası ertelenmesi durumunda belediyelerimizin online toplantılar ve elektronik imzayla çalışmalarına devam edebilmesini sağlayacak hukuki zemin hazırlanmalıdır.”

Günel, “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaşılması ve sosyal yardımların artırılması için belediyelerimize destek verilmelidir. Turist rehberleri için belirli limitte kredi imkanı yaratılmış olsa da bu yıl özellikle mesleklerini icra edecekleri uluslararası turizm faaliyetlerinin yapılamayacağı göz önüne alınarak, sağlanacak kredi limitlerinin ve uzun vadeli ödeme planlarının bir kez daha gözden geçirilmesi gerekmektedir. Turizm Katkı Payı ödemeleri 2021 sonuna kadar ertelenmelidir” sözlerini ekledi.

Teknik işbirliği

Kuşadası Belediyesi, ilçe sınırlarında sağlıklı kentleşme ve nitelikli yapılaşmanın gerçekleştirilmesi ve halka daha iyi teknik hizmet sunulabilmesi amacıyla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi ile teknik işbirliği protokolü imzaladı. Protokole göre her iki kurum gerekli olan mühendislik hizmetlerinin ilgili mevzuatlara, bilimsel esaslar ile mesleki ve sanat kurallarına uygun olarak yerine getirilebilmesi için ortak hareket edecek.

7/24 hizmette

Kuşadası Belediyesi tarafından faaliyete sokulan mobil ikram aracı, 7 gün 24 saat esasına göre vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. İçinde yer alan mutfak ünitesi, buzdolabı, çay, kahve makinesi ve meyve suyu sıkacağı gibi ekipmanlar sayesinde çeşitli etkinliklerde ve özel günlerde vatandaşlara hızlı ve kolay bir biçimde ulaşma olanağı sağlayan mobil ikram aracının son durağı, Adagöl Mesire Alanı oldu. Personeller sabah sporu ve kahvaltılarını Adagöl’de yapan vatandaşlara taze meyve sularından ikram etti.

Yazarlar