Ege Zeytinyağı fiyatına düzenleme gelebilir

Zeytinyağı fiyatına düzenleme gelebilir

03.12.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Tariş’in alım fiyatı 295 lira olduğunu göre, tüketici zeytinyağını kaç liradan yiyecek” dedi.

Zeytinyağı fiyatına düzenleme gelebilir

Tariş zeytinyağı yeni alım fiyatını kamuoyuna duyurdu. Alım fiyatı 295 lira olarak açıklanan fiyatın piyasa hareketine göre gerekirse yeniden ayarlanabileceği belirtildi. Zeytinyağı fiyatıyla ilgili tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Sezon içinde piyasa hareketleri ve fiyat gelişmelerine göre yeni düzenleme yapılacak. Tariş’in alım fiyatı 295 lira olduğunu göre, tüketici zeytinyağını kaç liradan yiyecek” dedi. 

Haberin Devamı

Tüketim gerileyebilir 

Geçen yıl 74 lira olarak açıklanan alım fiyatı, bu sezon 295 liraya yükseldi ve zeytinyağı 315 liradan rafa kondu. Fiyatların 500 lirayı aşabileceği belirtiliyor. Düşük rekolte ve enflasyon nedeniyle yükselişin devam edeceğini belirten üreticiler, fiyattan memnun olsa da iç piyasada tüketimin yeniden gerilemesinden endişe ettiklerini söyledi. Tüketiciyi tağşişe karşı uyaran üreticiler, hükümetin kendilerini sübvanse etmesini istedi. 

Geçen yıl 115 liraydı 

Geçen yıl zeytinyağı üreticileri İspanya ve İtalya’da kuraklık nedeniyle rekoltenin yarıdan fazla düştüğünü, buna karşın Türkiye’nin tarihinin en yüksek rekoltesine ulaştığını kaydeden Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, “Bu yıl dünya rekoltesi yanında Türkiye’de de rekolte gerileyecek. Buna karşın zeytinyağına talebin artmaya devam etmesi, fiyatı yukarı çekiyor. Tariş 0.3-0.5 asit zeytinyağı alım fiyatını 295 lira olarak açıkladı. Bu da perakende fiyatının artacağını gösteriyor. Beklentimiz zeytinyağı perakende fiyatlarının 320 liranın altında olmayacağı yönünde. Geçen yıl bu zamanlar zeytinyağı perakende fiyatı 115 liraydı” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Ürün piyasada çok az

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Alp da, Tariş’in beklentilerin üzerinde fiyat açıklamasının ürünün şu anda piyasada az bulunması nedeniyle olduğunu belirtti, “Üretici de açıklanan bu fiyattan memnun. Güneyde sızma zeytinyağının perakende fiyatı 280-300 lira arasında. Kuzey bölgelerinde ise 400 liraya yaklaşıyor. Zeytinde yok yılı olduğu için perakende fiyatları daha da artabilir” şeklinde konuştu.