Eğitim 2 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? Örnekler İle 2'ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı

2 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? Örnekler İle 2'ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı

03.05.2021 - 02:41 | Son Güncellenme:

Bölme; çarpma, toplama, çıkarma gibi temel matematik işlemlerinin başında gelmektedir. Bölme sayesinde hem çeşitli matematiksel hesaplamalar kolaylıkla yapılabilmekte hem de işlemlerin sağlamaları yapılarak kontrol işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bölünebilme kurallarını öğrenmek ve uygulamak ise bölme işlemleri öncesinde son derece faydalı olmaktadır. Bu kurallardan en çok kullanılanlarından birisi de 2 ile bölünebilme kuralıdır. Peki 2 ile bölünebilme kuralı nedir? Örnekler ile 2'ye bölünebilme kuralı anlatımını sizler için derledik.

2 İle Bölünebilme Kuralı Nedir Örnekler İle 2ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı

Bölünebilme kuralları işlemlere dair sonuç almadan pratik bir şekilde ileri sürecin görülmesini sağlayan kurallardır. Bu nedenle matematiksel uygulamalar kapsamındaki bölme işlemlerine dair mutlaka bilinmesi gereken kurallardır. 2 ile bölünebilme kuralları da önemli bir parçasıdır.

2 ile Bölünebilme Kuralı Nedir?

Sayılara dair bölünebilme kuralları içerisinde her bir sayının kendisine özgü bir bölünebilme kuralı bulunduğu hususu dikkate alınmaktadır. Bölünebilme kuralları, matematikte onluk tabandaki tam sayılarda uygulanan basamaklandırma ile ulaşılan yardımcı bilgiler olarak da ifade edilmektedir. Hepsinin çıkış noktası temelinde bulunan olay tam sayının gruplandırılmasıdır. Bu kurallardan birisi de 2 ile bölünebilme kuralıdır.

2 ile bölünebilme kuralına göre çift olan her sayı 2 ile tam olarak bölünür. Sayının çift olup olmadığına ise birler basamağındaki rakama bakılarak karar verilir. Bu kurallar ışığında bir diğer bilinmesi gereken nokta ise bir sayının 2 ile bölümünden kalan 0 veya 1'dir.

Örnekler ile 2'ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı

Birler basamağındaki rakam 0, 2, 4, 6, 8 olan sayılar 2 ile kalansız olarak bölünebilmektedir. İki ile kalansız bölünebilen sayılar çift sayılar olarak tanımlanır. Başka bir ifade ile birler basamağı 0, 2, 4, 6 ve 8 olan sayılar çift sayılardır. Örnek vermek gerekirse;

- 160
- 32
- 4030
- 54
- 48
- 5126

gibi sayılar çift sayılardır ve 2 ile kalansız olarak bölünürler. İki ile kalansız bölünemeyen sayılar ise "1 kalanını veren" tek sayılar olarak tanımlanır. Başka bir deyişle birler basamağı 1, 3, 5, 7, 9 olan sayılar tek sayılardır. Örnek vermek gerekirse;

- 241
- 73
- 4019

gibi sayılar tek sayılardır ve 2 ile bölündüğü zaman 1 kalanını verir.