Eğitim Ahmet Haşim Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Ahmet Haşim Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

26.05.2021 - 03:02 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatında sembolizmin öncülerinden biri olarak kabul edilen Ahmet Haşim şairlerden bir tanesidir. Ahmet Haşim'in yazmış olduğu şiirler ve eserler onun edebi kişiliği çok merak edilmektedir. Ahmet Haşim son günlerde sürekli olarak araştırılan bir şair olmuştur. Özellikle yaşantısında ortaya koymuş olduğu şiirler günümüzde okutulmaktadır. Peki Ahmet Haşim kimdir? Ahmet Haşim'in hayatı nasıldır? Ahmet Haşim'in eserleri nasıldır? Ahmet Haşim'in edebi kişiliği nedir? İşte Ahmet Haşim ile ilgili tüm bilgiler.

Ahmet Haşim Kimdir Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Ahmet Haşim Bağdat'ta doğmuştur. İstanbul'da eğitim görmüştür. Ahmet Haşim Türk edebiyatında sembolizmi benimsemiş ve sembolizm ile özdeşleşmiştir.

Ahmet Haşim Kimdir?

Ahmet Haşim Türk şair ve aynı zamanda yazardır. Bağdat'ta dünyaya gelmiştir. Türk edebiyatına önemli eserler bırakmış olan bir şair ve yazardır. Ahmet Haşim hakkında Türk edebiyatında pek çok kitapta yazılmıştır. Yazmış olduğu eserler ve şiirler günümüzde en çok okunan şiirler ve eserlerden olmuştur.

Ahmet Haşim Hayatı

Ahmet Haşim dönemin Osmanlı imparatorluğu şehirlerinden olan Bağdat'ta dünyaya gelmiştir. Babası bir mülkiye kaymakamı olarak görev yapmıştır. Babasının adı Arif Hikmet Bey, annesi de Bağdat'ta ki ileri ailelerden gelen Sara Hanım'dır. Babasının görevi nedeni ile sıklıkla şehir değiştiren Ahmet Haşim bundan dolayı düzensiz bir şekilde ilkokul eğitim hayatına başlamıştır. Babasının görevi nedeni ile bir dönem Arabistan'da da kaldıktan sonra burada Arapçayı da öğrenmiştir. 12 yaşında iken annesi vefat etmiştir. Bunun sonucunda da babası ile birlikte İstanbul'a gelmiştir.

İstanbul'a geldikten sonra Galatasaray sultanisine eğitimi için başlamıştır. Burada yatılı olarak eğitim hayatına başladı. Galatasaray sultanisinde sanata ve edebiyata karşı ilgi duymuştur. Burada da ilk kez bir manzume yazmıştır. Yazmış olduğu bu manzume de "Mecmua- Edebiyye" adlı yayın evi tarafından yayınlanmıştır. Galatasaray sultanisinde eğitim gördükten sonra Tevfik Fikret ve Cenab Şahabeddin gibi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarının tesiri altında kalmıştır. Lise eğitiminde son sınıfa geçtikten sonra Fransız şiiri ile tanıştı ve sembolizme ilgi duydu.

Ahmet Haşim Eserleri
- Ağaç
- Öğle
- O Belde
- Karanlık
- Karanfil
- Gece
- Bülbül
- Bir Günün Sonunda Arzu
- Parıltı
- Seher
- Havuz
- Mukaddime
- Sonbahar
- Yarı Yol
- Piyale
- Süvari
- Frankfurt Seyahatnamesi
- Bize Göre

Ahmet Haşim Edebi Kişiliği

Hece ölçüsü ile eserlerini yazmamıştır. Çünkü musiki açıdan yeterli görmez. Eserlerinde sıklıkla sembolizmden yararlanmıştır. Şiirlerinde bol bol tasvire yer vermiştir.