Eğitim Alışveriş Faizi Nedir, Neye Denir? Alışveriş Faizi Nasıl İşler?

Alışveriş Faizi Nedir, Neye Denir? Alışveriş Faizi Nasıl İşler?

01.06.2022 - 15:32 | Son Güncellenme:

Kalan dönem borcuna uygulanacak olan azami aylık net faiz oranı alışveriş faizi şeklinde ifade edilir. TCMB tarafından belirlenmiş olan bir faizdir. Peki alışveriş faizi nedir, neye denir? Alışveriş faizi nasıl işler ayrıntıları ile derledik.

Alışveriş Faizi Nedir, Neye Denir Alışveriş Faizi Nasıl İşler

Asgari ödemenin altında bir ödeme gerçekleştiği zaman, ödenmeyen bölüme son ödeme tarihinden itibaren aylık net faiz uygulaması gerçekleşir. TCMB tarafından belirlenmiş olarak öne çıkan bu faiz, gecikme ya da alışveriş faizi şeklinde ifade edilir.

Haberin Devamı

 Alışveriş Faizi Nedir, Neye Denir?

 TCMB bünyesinde belirlenmiş bir oran dahilinde, kalan dönem borcu için azami aylık net faiz oranı alışveriş faizidir. Bu dönem borcu ortaya çıkan borcun bir miktarının ödenmesi ya da asgari ücretin altında ödeme işlemi yapılması ile meydana gelir. Kredi kartları için gerçekleşecek olan bu faiz dönem faizi şeklinde de anlatılır. Ödenmiş olan tutarın tarihinden itibaren geriye kalan borç için dönem faizi aylık net faiz şeklinde belirlenmiş olan üzerinden ele alınır.

 Alışveriş Faizi Nasıl İşler?

 Ödenmemiş olan borç ekstre kesim tarihinden itibaren, tutarın ödeneceği zamana kadar alışveriş faiz oranı işler. Örneğin borcun bir kısmının ödenmesi veya asgari ücretin belli bir miktarının ödenmesi kapsamında, kalan miktar için ölene kadar alışveriş faizi öne çıkar. Bu faiz dönemi bağlı olarak farklılık gösterebilir ve TCMB tarafından ele alınmak suretiyle belirlenir. Kredi kartı kullananlar için önemli olan borcun tarihi itibariyle alışveriş faizi başlar.