Eğitim Amfi Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir? En Meşhur Amfi Tiyatrolar...

Amfi Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir? En Meşhur Amfi Tiyatrolar...

07.09.2022 - 04:32 | Son Güncellenme:

Amfi tiyatro, Romalıların gösterilerini gerçekleştirdikleri elips tabanlı, arenalı ve basamaklı kulislerdir. Amfi tiyatro arena denilen elips biçimindeki bir alandan oluşur. Bu alanı kat kat basamaklar ile çevreleyen bir cavea vardır. Amfi tiyatro nedir, özellikleri nelerdir ve en meşhur amfi tiyatrolar hangileridir ayrıntıları ile derledik.

Amfi Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir En Meşhur Amfi Tiyatrolar...

En meşhur amfi tiyatrolar Roma'daki Colosseum, Capua ve Verona olarak bilinir. Fransa'daki Nimes ve Arles amfi tiyatroları da en meşhur amfi tiyatrolar arasında sayılır.

Amfi Tiyatro Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Amfi tiyatro, ortasında arena adında bir alan olan ve bu alanı çevreleyen elips biçimli bağımsız yapıdır. Sözcük anlamı olarak amfi, her tarafında oturma yerleri olan tiyatro demektir. Mimari olarak amfi tiyatro Etrüsk ya da Eski İtalya kökenlidir. Amfi tiyatro kat kat basamaklar ile çevrelenmiş olan caveadan oluşur. Cavea, amfi tiyatroda izleyicilerin bulunduğu yerin ismidir.

Basamaklar, sahanlıklar ve merdivenler ile bölümlenmiştir. Bu bölümler katlı üç kuşak halindedir ve bir huni halini almıştır. Amfi tiyatron anlam olarak Romalıların gösterilerini düzenledikleri, elips planlı kulis demektir. Amfi tiyatronun bir diğer anlamı ise geleneksel tiyatro binalarında galerilerin ve balkonların üstünde kalan yerlerdir.

En Meşhur Amfi Tiyatrolar

En meşhur amfi tiyatrolar arasında İtalya'daki Roma Colosseumu, Verona ve Capua vardır. Yugoslavya'daki Pula amfi tiyatrosu, Fransa'daki Arles ve Nimes amfi tiyatroları da önemlidir. Eski Yunan'da ve Doğu'da amfi tiyatrolar sadece roma kolonilerinde ve az olarak yapılmaktaydı. Bu amfi tiyatrolarda av törenleri ya da gladyatör dövüşleri sergilenirdi. Roma uygarlığının gösteri alanındaki en önemli unsur amfi tiyatrolardır. Amfi tiyatrolar imparator ile halk arasındaki iletişimi sağlayan en önemli yerler arasındaydı. Anadolu'da amfi tiyatro örnekleri oldukça azdır. En önemlisi Bergama amfi tiyatrosudur.