Eğitim Artezyen Nedir, Ne İşe Yarar? Artezyen Kaynakların Özellikleri Nelerdir?

Artezyen Nedir, Ne İşe Yarar? Artezyen Kaynakların Özellikleri Nelerdir?

16.09.2021 - 16:53 | Son Güncellenme:

Zaman zaman işitilen bazı sözcüklerin ve kavramların ne anlama geldiği bilinmez ve merak konusu olur. Böyle durumlarda ya sözlüğe bakılır veya sosyal medya üzerinden konu araştırılır. İşte artezyen sözcüğü ne ifade eder, artezyen nedir, ne işe yarar ve konu hakkında çok daha geniş bilgileri sizler için derledik.

Artezyen Nedir, Ne İşe Yarar Artezyen Kaynakların Özellikleri Nelerdir

Artezyen kaynak, yeraltı sularının yüzeye çıkarılması suretiyle elde edilen su kaynaklarıdır.

Artezyen Nedir, Ne İşe Yarar?

İnsanlar göl, nehir ve doğal kaynak sularından faydalandıkları gibi yeraltı su kaynaklarını da değişik yöntemlerle kullanmaktadırlar. Bu yöntemlerden birisi de artezyen kaynaklardır. Bu yeraltı suyunun tarımda veya içme suyu olarak kullanıldığı bir yöntemdir. Yani yerin altında bulunan suların değişik yöntemlerle yüzeye çıkarılması ve ihtiyaca göre ya tarımsal sulamada ya da içme suyu olarak kullanılması yöntemidir.

Artezyen Kaynakların Özellikleri Nelerdir?

Artezyen kaynaklar yerin altında bulunan su kaynaklarıdır. Yüzey suları geçirimsiz tabakalar arasında bulunur ve geçirimli tabakada birikir. İşte burada bulunan suya farklı yöntemlerle sondaj atılmak suretiyle suyun yüzeye çıkarılması ile meydana gelen kaynaklara artezyen kaynak denir.

Artezyen kaynaklardan elde edilen sular çoğunlukla tarımda kullanılır. Tarımsal sulama artezyen kaynaklardan elde edilen sularla yapılır. Bu sebeple artezyen kaynaklar tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip bulunmaktadır.

Artezyen kaynakların özellikleri hem sulamada hem de içme suyu olarak kullanılabilir olmalarıdır. Bir başka özelliği de artezyen kaynak sularının oldukça soğuk sular olmalarıdır.