Eğitim Bacak Anatomisi: Bacaklarda Bulunan Kaslar Ve Damarlar

Bacak Anatomisi: Bacaklarda Bulunan Kaslar Ve Damarlar

08.12.2021 - 02:36 | Son Güncellenme:

Vücudun en önemli yapı taşları arasında şüphesiz bacaklar gelir. Vücudu taşıyan ve hareket etmesine imkân veren kısımlar olması ile beraber, bu bölgede önemli kaslar yer almaktadır. İşte bacak anatomisi: Bacaklarda bulunan kaslar ve damarlar konusunda detayları derledik.

Bacak Anatomisi: Bacaklarda Bulunan Kaslar Ve Damarlar

Kaslar genel olarak kemiklerde yapışık şekilde senkronize biçimde hareket eder. Böylece bir yandan kemikleri korurken aynı zamanda hareket yeteneği kazandırır. Latince isimleri üzerinden bacağın değişik bölgelerinde yer alan birçok farklı kemik olduğunu ifade etmek mümkün.

Bacaklarda Bulunan Kaslar

Bacak bölgesinde yer alan kaslar genel ismi ile hamstring olarak ifade edilmektedir. Bununla birlikte dile getirilecek belli başlı bazı kaslar yer alır. Bu kaslar temel olarak ele alınır ve aynı zamanda kendi içerisinde de değişik bölümlere ayrılır.

- Biceps femoris (Uzun Baş)
- Biceps femoris (Kısa Baş)
- Semitendinosus
- Semimembranosus

Bu kaslar aynı zamanda bacak bölgesinde çizgili kaslar olarak ifade edilmektedir. Ayrıca iskelet kası olarak da söylendiğini dile getirmek mümkün. Bununla birlikte çizgili kaslar iskeleti bütün ile kuşatmış kas gruplarıdır. Hareket ve destek sistemi üzerinden oldukça önemli görevlere sahip olduklarını ifade etmek mümkündür.

Bacaklarda Bulunan Damarlar

Bacaklarda genel olarak iki toplardamar bulunmaktadır. Bunlar derin venler ve aynı zamanda yüzeyel venler olarak ifade edilmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere derin venler bacakların derin kısımlarında yer alır ve kas tabakaları arasında bulunur. Aynı zamanda çıplak gözle görülmeyen kas grupları olarak da ifade etmek gerekir. Yüzeyel venler ise cilde daha yakın olan damarlar olarak öne çıkar. Hemen cildin altında bulunması ile beraber aynı zamanda gözle görülebilen damarlar içerisinde olduğunu ifade etmek gerekir. Bulundukları yeri ve görevlerine bağlı olarak farklı biçimlerde ele alınırlar. Özellikle kan dolaşımının bacak bölgesinde etkin şekilde sağlanması adına öne çıkarlar.