Eğitim Bağdaşıklık Nedir? Bağdaşıklık Örnekleri Nelerdir?

Bağdaşıklık Nedir? Bağdaşıklık Örnekleri Nelerdir?

16.06.2021 - 03:55 | Son Güncellenme:

Cümle seviyesinde anlatılmak istenen düşüncelerin açık veya anlaşılır bir şeklide ifade edilememesi daha sağlıklı bir anlaşmanın gerçekleşememesinden dolayı meydana gelen yanlışlıklara ya da ifade bozukluklarına anlatım bozukluğu denir. Bağdaşıklık konusu kapsamında çok sayıda anlatım bozukluğu ortaya çıkar. Bağdaşıklık konusunun ne olduğunu ve bu konuda yer alan örnekleri sizin için derledik.

Bağdaşıklık Nedir Bağdaşıklık Örnekleri Nelerdir

Bağdaşıklık araçları, metin içindeki bir öge ile birlikte o metnin anlaşılabilmesinde önemli olan başka bir öge arasında bulunan anlamsal bir ilişki şeklinde tarif edilebilir.

Bağdaşıklık Ne Demektir?

Bağdaşıklık; bir metni meydana getiren faktörler arasında yer alan anlam bütünlüğü ile birlikte homojenliği ifade eder. Bağdaşıklık, anlamsal olan ilişkiler bakımından tanımlanabilen dilsel bir birlikteliği kapsar. Bir metin sadece dilbilgisi kurallarına göre düzenlenemez. Dil öğelerinin açıklamış olduğu niteliklerin ve durumların arasında anlam bağıntıları da mevcuttur.

Bağdaşıklık Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Türkçe içerisindeki bağdaşıklık hataları belli başlı şu başlıklar kapsamında incelenir:

Haberin Devamı

Gereksiz sözcüklerin kullanılması

Bir sözcüğün yanlış bir anlamda kullanılması

Anlamda oluşan belirsizlikleri

Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

Zamir eksikliğinden doğan belirsizlikler

Karşılaştırmada görülen hataları

Noktalama işaretinin eksik kullanılmasından kaynaklanan anlam hataları

Çelişen kelimelerin bir arada kullanılması

Deyimlerin ve atasözlerinin hatalı bir biçimde kullanımı

Mantık hataları

Bağdaşıklık Örnekleri Nelerdir?

Dil öğelerinin ya da eklerin, kelimelerin ve kelime gruplarının aralarında meydana getirdikleri mana bağıntılarına bağdaşıklık adı verilir.

Yatmadan önce dişini fırçalamayı unutmamalısın. Cümlesinde bir bağdaşıklık problemi mevcuttur. Bu cümlenin doğrusu "Yatmadan dişini fırçalamayı unutma." şeklinde olmalıdır.

Haberin Devamı

Kimi kelimeler aynı kökten türemekte olduğu için yazılışları ve okunuşları birbirine benzer. Bunun dışında bunların manaları farklı olmaktadır. Bu kelimeler karıştırılıp birbirlerinin yerine kullanılır ise, bağdaşıklıktan doğan bir anlatım bozukluğu ortaya çıkar. Buna örnek olarak şu cümle verilebilir:

Sen neden bu kadar çekimser davranıyorsun? Cümlesinde bağdaşıklık sorunu mevcuttur. Bu cümlenin doğru şekli "Sen neden bu kadar çekingen davranıyorsun?" olmalıdır.