Eğitim Basit Harmonik Hareket Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Basit Harmonik Hareket Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

07.06.2021 - 01:31 | Son Güncellenme:

Fizik dersinin önemli bir ünitesi olan basit harmonik hareket, çoğu öğrenciyi zorlar. Aslında mantık olarak oldukça basit bir sisteme sahip olan bu konunun iyi anlaşılması, sorulan soruların da kolayca çözülmesini sağlar. Peki basit harmonik hareket nedir? İşte çok korkulan basit harmonik hareket ders notları ve konu anlatımı hakkında tüm detaylar.

Basit Harmonik Hareket Nedir Ders Notları Ve Konu Anlatımı

 Basit harmonik hareket, geri çağrıcı bir kuvvet olarak bilinir ve isimlerin orantılı şekilde periyodik yer değiştirme hareketini tanımlar.

Haberin Devamı

 Basit Harmonik Hareket Nedir?

 Basit harmonik hareket kısaca, belirli iki nokta arasında periyodik şekilde tekrarlanan hareket olarak tanımlanabilir. Ucuna bir kütle takılı olan bir yay gerildiğinde belirli miktar kuvvetle dolar. Yayın geri bırakılması kütlenin iki nokta arasında salınım yapmasını sağlar. İşte bu hareket basit harmonik hareket olarak adlandırılır. Basit harmonik hareket konusunda karşımıza çıkan soruların çoğu şekilli sorulardır ve işlem mantısı hepsinde aynıdır.

 Basit Harmonik Hareket Konu Anlatımı

 BHH kısaltmalarıyla ifade edilen basit harmonik hareketin anlaşılması için periyot, frekans, uzanım ve genlik kavramlarının da anlaşılması gerekir.

 Periyot, tam bir salınım için geçen süre olarak tanımlanır. Sorularda aksi verilmediği sürece birim saniye (s) olarak kabul edilir ve sembolü T ile gösterilir.

Haberin Devamı

 Frekans, hismin bir saniyede yaptığı salınım sayısını belirtir ve F sembolüyle gösterilir. Birimi ise s-1 ya da Hertz (Hz) olarak kabul edilir.

 Uzanım, cismin denge noktasından uzaklığını belirtir ve x sembolüyle gösterilir.

 Genlik, uzanımın gelebileceği maksimum seviyeyi belirtir ve r sembolüyle gösterilir.

 Örnek: Bir yayın ucunda m kütleli bir blok olsun. Bu kütle sürtünmesiz bir yüzey üzerinde serbest şekilde hareket ederken basit harmonik hareketini inceleyelim.

 Bu sistemde x = 0 konumunda bulunmaktadır. Denge konumundan uzaklaşması ileri geri salınım hareketine yani basit harmonik hareket başlaması anlamına gelir. Sistemde m kütleli cisim dengenin sağına doğru hareket ettirildiğinde yani x > 0 olduğunda, yaydaki kuvvet sıfıra eşittir. Eğer isim dengenin soluna kaydırılırsa yani x < 0 olursa yaydan sağa doğru etkin eden bir kuvvet uygulanır. İlk durumda blok denge halindeyken, sağa ya da sola kaydırılması dengeyi bozarak salınım hareketi yapmasına neden olur.