EğitimBilimin Temel Özellikleri Ve Amaçları Nelerdir?

Bilimin Temel Özellikleri Ve Amaçları Nelerdir?

03.04.2021 - 03:34 | Son Güncellenme:

Bilimin doğasını tanımlamaya çalışırken, bilimi anlamak en önemli etkenlerden biridir. Yaşadığımız toplumda bilimin getirilerini anlamalı ve bunları konuşabilmeliyiz. Peki, bilim nedir, özellikleri ve amaçları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bilimin Temel Özellikleri Ve Amaçları Nelerdir


Bilimin temel amacı, potansiyel uygulamalarından bağımsız olarak bilgi ve anlayış oluşturmaktır.

Bilimin Temel Özellikleri ve Amaçları Nelerdir?

Bilimsel yöntem, bilim adamları tarafından verileri araştırmak, hipotezler üretmek ve test etmek, yeni teoriler geliştirmek ve önceki sonuçları onaylamak veya reddetmek için kullanılan sistemdir. Farklı bilimlerde kullanılan kesin yöntemler farklılık gösterse de bilimsel yöntemin özellikleri olarak adlandırılabilecek bazı temel nitelikleri paylaşırlar.

Deneysel Gözlem

Bilimsel yöntem deneyseldir. Yani, dünyanın doğrudan gözlemine dayanır ve gözlemlenebilir gerçeğe ters düşen hipotezleri küçümser. Bu, saf akla dayanan yöntemlerle ve duygusal veya diğer öznel faktörlere dayanan yöntemlerle çelişir.

Tekrarlanabilir Deneyler

Bilimsel deneyler tekrarlanabilir. Yani, başka bir kişi deneyi kopyalarsa, o da aynı sonuçları alacaktır. Bilim adamlarının, uygun eğitim almış başka bir kişinin sonuçları kopyalayabilmesi için yöntemlerini yeterince yayınlamaları beklenir. Bu, belirli bir bireye veya küçük bir grup bireye özgü deneyimlere dayanan yöntemlerle çelişir.

Geçici Sonuçlar

Bilimsel yöntemle elde edilen sonuçlar geçicidir. Sorgulamaya ve tartışmaya açıktır.

Amaç Yaklaşımı

Bilimsel yöntem nesneldir. İnançlar, dilekler veya arzulardan ziyade gerçeklere ve olduğu gibi dünyaya dayanır. Bilim adamları gözlem yaparken önyargılarını ortadan kaldırmaya çalışırlar.

Sistematik Gözlem

Açıkça söylemek gerekirse, bilimsel yöntem sistematiktir. Yani rastgele veya gelişigüzel gözlemlerden ziyade dikkatlice planlanmış çalışmalara dayanır. Yine de bilim rastgele bir gözlemle başlayabilir.

İyi bir bilim adamı, yanlış araştırmaya yol açabilecek hatalardan ve kişisel önyargılardan kaçınmak için tarafsızlık uygular. Araştırma sorusunu tanımlamadan veriler hakkında sonuç çıkarmaya kadar tüm bilimsel araştırma süreci, araştırmacının eleştirel düşünmesini ve konulara organize ve sistematik bir şekilde yaklaşmasını gerektirir. Bilimsel araştırma, mevcut teorilerin doğrulanmasına veya yeniden değerlendirilmesine veya tamamen yeni teorilerin geliştirilmesine yol açabilir.

Bilimsel araştırma sürecinin ilk adımı, problemi tanımlamayı ve araştırma yapmayı içerir. İlk olarak, bir konuyla ilgili geniş bir konu seçilir veya bir araştırma sorusu sorulur. Bilim adamı, yanıtlanıp cevaplanmadığını veya diğer araştırmacıların çıkardığı sonuç türlerini ve soruyla ilgili olarak yapılan deneyleri belirlemek için soruyu araştırır. Araştırma, diğer bilim adamlarının akademik makalelerini çevrimiçi olarak yayınlayan araştırma veritabanları ve dergiler aracılığıyla İnternette bulunabilecek bilimsel dergi makalelerini okumayı içerir. Araştırma sırasında bilim adamı, geniş konuyu bazı konularla ilgili belirli bir araştırma sorusuna daraltır.

 

KEŞFETYENİ
Survivor All Star'da ilk eleme adayı belli oldu!
Survivor All Star'da ilk eleme adayı belli oldu!

Cadde | 17.05.2025 - 01:27

Survivor'da haftanın ilk dokunulmazlık oyununu oynandı. İlk eleme adayı belli oldu. İşte detaylar...

Yazarlar