Eğitim Biyoloji Sistemler Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Biyoloji Sistemler Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

06.06.2021 - 01:47 | Son Güncellenme:

Sistemler denildiği zaman akla vücutta, erkek ya da kadın vücudunda var olan sistemler gelmektedir. Her ikisinde olan sistemler de vardır ve bunlar da bu kategoriye girmektedir. Bu konu Biyoloji dersi adı altında yer alır ve u şekilde işlenir. Sistemler içerisinde sinir sistemi, dolaşım sistemi, solunum sistemi, destek ve hareket sistemleri, boşaltım sistemi, duyu organları, endokrin sistem gibi pek çok alt dala ayrılmaktadır. Bu kategorilerin altında da kendi içerisinde ayrılan durumlar mevcuttur. İnsan vücudu için olmazsa olmaz sistemler olarak bilinir. Refleksler, duyular ve organlar bu sistemler tarafından yönetilip hareket ettirilen durumlardır. Peki bu sistemler ne demektir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Biyoloji Sistemler Nedir Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Sistemler, kendi içerisinde alt kategorilere ayrılan bir konudur. Hepsinin özelliği ve etki ettiği alanlar farklılık gösterir.

Biyoloji Sistemler Nedir? Ders Notları ve Konu Anlatımı

Sistemlerin kendi içlerinde de yer alan pek çok nokta bulunur. Sistemlerin alt kategorilere ayrıldığı bilinir. Ayrılmış olduğu alt kategoriler ise şu şekilde sıralanabilir:
1. Sinir sistemi: Sinir doku, insandaki sinir sistemi, omurilik ÇSS hastalıklar, sinaps ve nöronlar bu sistemin içerisinde yer alır.
2. Endokrin Sistem: Hipofiz bezi, böbrek üstü bez, eşeysel bezler de bu kategori içerisindedir.
3. Sindirim Sistemi: Sindirim sisteminde yer alan organların ve hormonal, sinirsel hormonların kontrolünü yapan sistem olarak bilinir.
4. Solunum sistemi
5. Boşaltım Sistemi
6. Duyu Organları: Kulak, dil, deri, burun ve gözü etkileyen bir sistemdir.
7. Ekoloji: Popülasyon ve komünite ekolojisi bu kategori adı altında yer alır.
8. İnsanda Olan Üreme Sistemi: Erkek üreme sistemi, dişi üreme sistemi, insanda olan embriyonik gelişim bu sistemin kontrolünde gerçekleşen sistemler olarak bilinir.