Eğitim Çekinik Gen Nedir? Biyolojide Çekinik Gen Örnekleri Nelerdir?

Çekinik Gen Nedir? Biyolojide Çekinik Gen Örnekleri Nelerdir?

08.06.2021 - 16:27 | Son Güncellenme:

Ebeveynlerden çocuklara geçen farklı çeşitlerde kalıtım birimleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de çekinik gendir. Çekinik gen öğrencilerin biyoloji derslerinde sıklıkla gördüğü ve en çok merak edilen kalıtım birimidir. Peki çekinik gen nedir? Biyolojide çekinik gen örnekleri nelerdir? Sizlere çekinik gen hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Çekinik Gen Nedir Biyolojide Çekinik Gen Örnekleri Nelerdir

Genlerin yapısını ve fonksiyonlarını inceleyen biyolojik bilim dalına genetik adı verilmektedir. Çekinik gen ise bu kalıtım birimlerinden birisi olmaktadır.

Haberin Devamı

Çekinik Gen Nedir?

Kalıtım fiziksel ve psikolojik gen karakterlerinin anne ve babalardan çocuklara aktarılmasıdır. Kalıtım birimi olarak genler sayesinde içgüdüsel davranışlar kalıtsal yollar ile nesilden nesle aktarılmaktadır. 

Canlıların sahip oldukları özellikleri belirleyen ve bu özelliklerin aktarılmasını sağlayan kalıtım birimlerine veya DNA parçalarına gen adı verilmektedir. Genler genellikle harfler ile gösterilmektedir. Baskın gen büyük harf ile gösterilir iken çekinik gen küçük harf ile gösterilmektedir.

Baskın genin bulunduğu gen çiftinde kendi özelliklerini gösteren gen olarak bilinmektedir. Çekinik gen ise baskın gen ile bulunduğunda etkisini gösteremeyen gendir. Bu durumda etkisini gösterebilmesi için gen çiftindeki iki özelliğin de çekinin küçük harf olması gerekmektedir. 

Haberin Devamı

Çekinik genin diğer bir adı ise resesif gendir. Resesif gen baskın genin olduğu ortamda çekinik kalarak fenotip üzerinde etkisiz kalan bir gendir. Çekinik gen etkisini baskın gen bulunmadığı zamanlarda göstermektedir. 

Biyolojide Çekinik Gen Örnekleri Nelerdir?

Baskın gen genellikle anne ve babadan alan ve fiziksel görünümü oluşturan genlerdir. Bu nedenle kişilerin kahverengi gözlü olması baskın gen sebebiyle fiziksel bir özelliktir. 

Çekinik gen ise bir kişinin DNA'sında yanında baskın gen bulunmadığı zamanlarda etkisini gösteren bir gendir. Çekinik genler küçük harfler ile gösterilmektedir. Çekinik gene örnek olarak şunları gösterebiliriz:

 - Kısa boy geni (a)

 - Sarı saç geni (b)

 - Düz saç geni (k)