Eğitim Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır? Ceviz Ağacı Aşılama Teknikleri Nelerdir?

Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır? Ceviz Ağacı Aşılama Teknikleri Nelerdir?

30.04.2021 - 01:33 | Son Güncellenme:

Doğada birbirinden farklı bitkiler bulunuyor. Bu bitkilerin bakımlarının da doğru bir şekilde yapılması gerekiyor. Ayrıca bitkiler de uygun şartlarda olmalıdır. Ceviz aşısı nasıl yapılır? Ceviz ağacı aşılama teknikleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır Ceviz Ağacı Aşılama Teknikleri Nelerdir

Ceviz aşısı mevsimine göre uygun şartlarda yapılmalıdır. Ceviz aşısı da 4 ayrı grupta incelenmektedir. Yama göz aşısı, omega aşısı, dilcikli aşısı ve kalem aşısı cevizlerde kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır?

 Mevsimine göre ağaçların dokularının yenilenmesi gerekmektedir. Ceviz aşıları diğer ağaçlara uygulanan aşılardan farklıdır. Özellikle zaman ve yapılış açısından önemli farklılıklar bulunmaktadır. Ceviz aşının çeşidine göre yapılacağı dönem değişiklik gösterir. Aşı yapılma tarihinden en az 15 gün öncesinden anaçlarda aşı yerlerinin kesimi yapılarak su aktarımına dikkat edilmektedir.

 Ceviz ağaçlarına yapılacak aşılar Dilcikli aşı, Omega aşı, yama göz aşısı ve yarma kalem aşısı olarak bilinmektedir. Ceviz ağaçlarında en fazla kalem aşısı uygulanır. Her bir aşının yapılış amacı ve yapılış şekli farklılık göstermektedir. Ceviz aşısı doğru bir şekilde yapıldığında ceviz bitkisinin bakımı da doğru bir şekilde olur. 

Haberin Devamı

 Ceviz Ağacı Aşılama Teknikleri Nelerdir?

 Yama Göz Aşısı: Ceviz fidanları için yama göz aşısı yapılmaktadır. Bu aşı yapılmadan önce çöğürün kabuk verip vermediği kontrol edilir. Sonrasında çöğürler aşıya gelir ise aşıdan bir hafta önce sulama yapılmalıdır. Sulamadan 2 gün önce ise çöğürlerin yaprakları temizlendikten sonra uç alınmalıdır. Aşı yapılırken en önemli kural aşı kalemlerinin günlük olarak kesilip kullanılması olarak bilinir. 

 Omega Aşısı: Cevizler için omega kalem aşısında önemli detaylar bulunmaktadır. Yama göz aşısından sonuç alınmayan çöğürler araziden sökülerek aşılanmaları gerekir. Omega aşısı yapılırken sıcaklık kontrolü de yapıldıktan sonra kapalı alanda muhafaza edilmeli.

 Dilcikli Aşısı: Kalemin yaşları farklı, çapları birbirine eşit olan durumlarda dilcikli aşı uygulanır. Ceviz ağaçlarında aşı tutmayan çöğürler ikinci yıl ilkbahar aylarında dilcikli aşı uygulaması yapılırlar. Kalem ve çöğürün aynı kalınlıkta olması da en önemli faktörlerden birisidir.

 Yarma kalem aşısı: Ceviz ağaçlarında en çok kullanılan aşı yöntemidir. Yabani ağaçlara yarma kalem aşısı yapılabilir. Aşı ilkbahar döneminde yapılmaktadır.