Eğitim Çevresel Etki Değerlendirmesi (Çed) Nedir? Çed Raporu Hangi Durumlarda Gerekir?

Çevresel Etki Değerlendirmesi (Çed) Nedir? Çed Raporu Hangi Durumlarda Gerekir?

23.03.2021 - 00:51 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevreye oluşacak olumsuz etkilerin önüne geçmek amacıyla bir takım denetimler yapılmakta ve bunlara ilişkin raporlar tutulmaktadır. Hazırlanan bu raporlardan bir tanesi de ÇED raporudur. Peki, bu ÇED raporu ne anlama gelmektedir? Hangi durumlarda aranmaktadır? Çevre ile ilgili faydaları nelerdir? İşte, ÇED raporunun ne anlama geldiği ve hangi durumlar için kullanıldığı hakkında detayları derledik.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (Çed) Nedir Çed Raporu Hangi Durumlarda Gerekir

 ÇED kısaltmasının açılımı "Çevresel Etki Değerlendirmesi" olarak geçmektedir. Bu rapor sayesinde çevre hakkında olumsuz durumlar tespit edilirken olumlu durumların tespiti de yapılmaktadır.

Haberin Devamı

 Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) nedir?

 Hayat geçirilmesi planlanan projelerin çevreye muhtemel olabilecek durumda olan olumlu veya olumsuz etkileri belirlemek, tespit edilen olumsuzlukları önlemek veya en aza indirmek, seçilen yer ile ilgili teknolojik durumları değerlendirmek, projenin uygulanma durumunu takip etmek ve kontrolünü sağlamak için yapılan tüm çalışmalara çevresel etki değerlendirmesi denmektedir.

 ÇED Raporu Hangi Durumlarda Gerekir?

 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri gereğince planlanan tüm projelerin çevreye vereceği zararlar hususunda tüm kurum ile kuruluşlar ÇED raporu hazırlamalıdır.