Eğitim Doğalgaz Birim Fiyatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Doğalgaz Birim Fiyatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

16.02.2022 - 13:53 | Son Güncellenme:

Doğalgaz fiyatları her sene artış gösterirken, bu durum farklı yüzdeler üzerinden gerçekleşir. Bununla beraber doğalgaz birim fiyatı da metreküp cinsi üzerinden değişkenlik göstermektedir. Peki, doğalgaz birim fiyatı nedir? Nasıl hesaplanır tüm detayları ile derledik.

Doğalgaz Birim Fiyatı Nedir Nasıl Hesaplanır

Doğalgaz üzerinden öne çıkan birim fiyatı aynı zamanda metreküp cinsi üzerinden ifade edilmektedir. Bu durum Avrupa ile beraber Türkiye ve diğer dünya ülkeleri kapsamında değişkenlik gösterir. Belli bir metre küp hacmi ile birlikte her sene zamlı olarak fiyatlar belirlenir.

Haberin Devamı

 Doğalgaz Birim Fiyatı Nedir?

 Doğalgaz birim fiyatı aynı zamanda 1 metreküp fiyat üzerinden ele alınır. Bu konu üzerinden haber bülteni ile beraber 2022 yılı itibariyle yeni doğalgaz birim fiyatı açıklandı. Özellikle şu an doğalgaz birim fiyatı 1 metreküp kapsamında 192,3 kuruş olarak belirlenmiş durumda. Bu durum ise yeni ay üzerinden %5,3 artış ile beraber ifade edilmektedir. Tabii Türkiye ile beraber Avrupa ve farklı ülkeler eşliğinde bu miktar farklılık yaratır.

 Doğalgaz Birim Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

 Doğalgaz birim fiyatı doğalgaz sayacı üzerinden ele alınır ve hesaplanır. Kullanıcı doğalgaz üzerindeki endeks ile beraber ayrıca bir ay önceki endeksi ele alır. Böylece doğalgaz eşliğinde o ay kullanılan hacim ile birlikte geçen aydaki doğal gaz hacmi çıkarılır. Böylece doğalgaz hacmi üzerinden harcanan miktar ortaya çıkarır. Buna bağlı olarak birim fiyat üzerinden doğalgaz fiyatı hesaplanmış olur.