Eğitim Dörtgenin Alanı Nasıl Bulunur? Kısaca Hesaplama Yöntemi

Dörtgenin Alanı Nasıl Bulunur? Kısaca Hesaplama Yöntemi

16.06.2021 - 02:46 | Son Güncellenme:

Dörtgenler ilköğretimde matematik derslerinde geçen daha sonra lise döneminde geometri derslerinde işlenen bir konu olarak göze çarpmaktadır. Dörtgenlerin açıları, uzunlukları ve alanları hakkında bir takım sorular sorulmakta ve hesaplar yapılmaktadır. Peki, bu sorular arasında görülen dörtgenlerin alan hesaplamaları nasıl yapılmaktadır? Birer dörtgen olan karenin, dikdörtgenin, eşkenar dörtgenin ve paralel kenarın alanları nasıl hesaplanır? Dörtgenlerin alan hesaplamalarında kullanılabilecek kısa yöntemler nelerdir? İşte, dörtgenler ve alan hesaplamaları hakkında bilinmesi gerekenler.

Dörtgenin Alanı Nasıl Bulunur Kısaca Hesaplama Yöntemi

Dörtgenlerin, kenar, açı ve köşegen bilgilerine göre farklı yönlerden alanlarının bulunması sağlanmaktadır. Verilen dörtgenin özelliğinin bilinmesi alan hesabını daha pratik hale getirecektir. Bunun için bazı bilgilere vakıf olmak önemlidir.

Dörtgenin Alanı Nasıl Bulunur?

Dörtgenin alan hesaplamalarında öncelikle dörtgenin özel bir dörtgen olup olmadığına bakılır. Çünkü özel dörtgenlerin kolay yoldan sonuçlarına ulaşmak mümkündür. Zaten Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezlerinin soruları genelde bu yönde olmaktadır.

Dörtgenlerin Alanlarının Kısa Yoldan Hesaplanması

- Eğer verilen dörtgen bir dikdörtgen yani karşılıklı kenarları eşit olan bir dörtgen ise kısa kenar ile uzun kenar çarpılarak alan bulunur.

- Verilen dörtgenin tüm kenarları birbirine eşit ise yani bu dörtgen bir kare ise bir kenarın karesi alınarak alan bulunur.

- Alanı istenen eşkenar bir dörtgen ise buradan kenarlar marifeti ile alan hesaplanamaz. Burada dikkat edilmesi gereken unsur, köşegenlerdir. Önce eşkenar dörtgenin köşegenleri bulunur. Daha sonra bulunan bu iki köşegen birbirleri ile çarpılı ve ikiye bölünür. Böylece alan hesaplaması sağlanır.

- Paralelkenar şeklinde bir dörtgen verilirse alan hesaplaması için bir kenarın ve o kenara ait yüksekliğin bilinmesi gerekir. Yapılması gereken işlem sadece bir kenarı ile o kenarın yüksekliğinin uzunluklarını çarpmak olacaktır. Bu şekilde paralelkenar özelliğinde olan dörtgenin alanı rahatlıkla bulunur.