Eğitim Dsp Nedir? Elektronikte Dsp Ne İşe Yarar?

Dsp Nedir? Elektronikte Dsp Ne İşe Yarar?

08.03.2021 - 16:26 | Son Güncellenme:

Elektronik işlemler teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bir çok alanda kullanılır hale gelmiştir. Çünkü hem hayatı kolaylaştıran hem güvenliği sağlayan bu sistemler sayesinde yaşama ayak uydurmak daha kolay bir hale gelmektedir. Bu bağlamda bu elektronik işlemlerde kullanılan bazı hesaplama ve çevirme işlemleri yapan terimler bulunmaktadır. Bu terimlerden bir tanesi de DSP terimidir. DSP terimi elektronik işlemlerde ne kadar kullanılmaktadır? Bu işlevselliğin hangi aşamalarında devreye girerek işlem kolaylığı sağlamaktadır? İşte DSP hakkında merak uyandıran hususlar.

Dsp Nedir Elektronikte Dsp Ne İşe Yarar

DSP, Türkçe anlamı dijital sinyal işleme olarak tabir edilen bir sistemdir. Burada ses sinyallerinin işlenmesi amacıyla dijital sinyaller kullanılır. DSP, analog halde bulunan sinyal üzerinde gerekli işlemeleri yaparak uygun bir dile çevirir ve yorumlar.

Haberin Devamı

DSP Nedir?

DSP, İngilizce bir terimdir. Açılımı Digital Signal Processing olan bu ifade dilimizde dijital ses işleme olarak ifade edilmektedir. DSP, ses sinyallerini sayı dizileri şeklinde temsil ederek, nümerik hesaplama yöntemlerini kullanarak dönüştürme ya da işlenme işlemlerini yapmaktadır. Buna transformasyon da denmektedir. DSP tüm sayısal işlemciler üzerinde işlemlerini bitirerek bir sonraki işlem için kendilerini hazır hale getirirler. Bu bakımdan DSP'lerin yüksek performans ve hızlı işlem yapma özellikleri vardır. Bunun için gerekli sistem entegrasyonunun yapılması önemli bir konudur.

Elektronikte DSP Ne İşe Yarar?

Elektronikte analog sinyaller zaman aralıkları içerisinde algılanarak örneklenmektedir. Bu örneklemeler sayısal verilere çevrilerek sayı dizileri şeklinde DSP vasıtası ile işlenmektedir. Bu işlemler arasında, sinyallerin analizi ve sentezi, sinyallerin frekans değişikliklerine uğratılma işlemi ve sinyal kestirimleri gibi işlemler yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Tüm işlemler DSP ile yapıldıktan sonra sese ayrı bir atmosfer katabilir. Ayrıca programlanabilme özelliği ile de gelen değişiklikleri kolayca algılayabilerek sorunları çözebilmektedir. Değişik sinyalleri işlemek üzere farklı farklı DSP'lere paylaşım yapılabilir.