Eğitim Edebiyatın Tanımı Nedir? Kısaca Türleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Edebiyatın Tanımı Nedir? Kısaca Türleri Ve Özellikleri Nelerdir?

18.05.2021 - 14:42 | Son Güncellenme:

His, gözlem ve fikirlerin söz sanatlardan faydalanılarak ifade edilmesine edebiyat denir. Yazın ve literatür sözcükleri edebiyat ile eş anlamlıdır. Edebiyat manzum ve mensur eserler olarak ikiye ayrılır. Manzum eserler yazan edebiyatçılara şair ya da edip denir. Roman, öykü ve makale türünde eserler kaleme alan yazarlar ise muharrir olarak adlandırılır. Edebiyatın tanımı, türleri ve özellikleri nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Edebiyatın Tanımı Nedir Kısaca Türleri Ve Özellikleri Nelerdir

Edebiyat dönemine ve konularına göre de birçok türe ayrılır. Örneğin geleneksel edebiyatımız divan, tekke ve halk edebiyatı olarak üçe ayrılır.

Edebiyatın Tanımı Nedir?

Yazarın çeşitli konular hakkında görüşlerini ve duygularını kendine özgü bir üslupla ifade etme sanatına edebiyat denir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan edebiyat sözcüğü, edebi kelimesinden türetilmiştir.

Edebiyat Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

1- Şiir:

Genellikle dörtlük ve beyitlerle kaleme alınan manzum eserlere şiir denir. Şiirler konularına göre birçok türe ayrılır:

Kaside - Padişahı ve devlet büyüklerini övmek için kaleme alınan şiirlerdir.

Gazel - Divan edebiyatında en çok yazılan ve okunan şiir türlerinden biridir. Gazellerde ilahi aşk, vahdet-i vücut ve fenafillah gibi tasavvufi konular işlenir.

Methiye - Halk edebiyatındaki karşılığı güzelleme olan methiyeler, sevgilinin ya da bir yörenin güzelliklerini övmek için yazılır.

Bunun dışında koşma, mani, tahmis, şarkı ve ilahi de şiir türlerine örnek olarak gösterilebilir.

2- Roman:

Serim düğüm çözüm bölümlerinden oluşan kurgusal metinlere roman denir. İspanyol yazar Miguel de Cervantes'in kaleme aldığı Don Kişot, İlk modern roman olarak kabul edilir.

3- Öykü:

Öykü, durum hikayesi, olay hikayesi ve modern hikaye olmak üzere üçe ayrılır. Zaman, yer, karakter ve anlatıcı, öykünün temel unsurları arasında yer alır.

4- Makale:

Toplumsal ve güncel meseleler hakkında yazılan fikir yazılarına makale denir. Makalelerde tanık gösterme, örnek verme ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılır.

5- Masal:

Sözlü edebiyat geleneğinin bir parçası olan masallarda fantastik ve mitolojik ögeler yer alır.

6- Fabl

Karakterleri hayvanlardan oluşan intak ve teşbih sanatının kullanıldığı kısa masallara fabl denir.

7- Deneme:

Deneme, yazarın herhangi bir konuda görüş ve izlenimlerini sade bir üslupla kaleme aldığı fikir yazılarıdır.