Eğitim Edebiyatta Serim, Düğüm Ve Çözüm Nedir?

Edebiyatta Serim, Düğüm Ve Çözüm Nedir?

28.04.2021 - 04:20 | Son Güncellenme:

Edebiyat alanında farklı türler olduğu bilinmektedir. Bu türlerden biriside hikayedir. Hikaye yazılırken belirli bir düzen lazımdır. Bu düzen olmadan hikaye yazımı başarılı olamaz. Bu düzeni sağlamak için serim, düğüm ve çözüm kısımlarının kullanılması lazımdır. Sizler için Edebiyatta serim, düğüm ve çözüm nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Edebiyatta Serim, Düğüm Ve Çözüm Nedir

Bir hikayenin düzgün bir şekilde yazılması için serim, düğüm ve çözüm kısımlarına ihtiyaç vardır. Bu kısımların özellikleri ise birbirinden farklıdır.

Haberin Devamı

Edebiyatta Serim, Düğüm ve Çözüm Nedir?

Edebiyatta yer alan serim, düğüm ve çözüm aslında herkesin bildiği kavramlardır. Çünkü bu kavramların diğer adları giriş, gelişme ve sonuçtur.

1. Serim (giriş): Serim denilen kısım hikayenin giriş kısmıdır. Bu kısımda hikayeye başlama durumu vardır. Yani karakterlerin tanıtılması serim bölümünde yapılmaktadır. Ayrıca kurgunun, zaman ve mekanın başlangıcı bu kısımda yer almaktadır.

Serim bölümü diğer bir deyişle hikayeye hazırlık aşamasıdır. İleride olacak olan olaylar serim bölümünde başlamaktadır. Bu olaylar düğüm bölümüne geçmek için bir basamaktır. Çünkü girişin ardından gelişme bölümü başlayacaktır.

2. Düğüm (gelişme): Düğüm bölümü hikayenin gelişme kısmını oluşturmaktadır. Bu kısımda olaylar iyice ilerlemeye başlayacaktır. Ayrıca hikayenin anlatıldığı kısım düğüm kısmıdır.

Haberin Devamı

Düğüm bölümünde anlatılan olaylar okuyucuda ilgi uyandırmaya başlayacaktır. Bu ilgi ile birçok unsur merak edilmeye başlamaktadır. Bu merak olaylar ilerledikçe daha da artacaktır. Düğüm bölümünde olan her şey çözüm bölümünde noktalanacaktır. Yani çözüm bölümüne geçmek için düğüm bölümü kullanılmaktadır. Bu bölümde düğümlenen birçok olay son kısımda çözüme kavuşacaktır.

3. Çözüm (sonuç): Çözüm kısmı hikayenin sonuç bölümünü oluşturmaktadır. Sonuç bölümünde bir noktalama söz konusudur. Yani hikayenin düğüm bölümünde anlatılanlar son bölümde bir çözüme kavuşmaktadır. Çözüm bölümü ile okuyucunun merakı son bulacaktır.

Yazarlar