Eğitim Egzogami Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Ekzogami Evlilik Ne Demek?

Egzogami Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Ekzogami Evlilik Ne Demek?

20.07.2022 - 16:26 | Son Güncellenme:

Evlilikler endogami (iç evlilik) ve egzogami (dış evlilik) olarak sınıflandırılır. Akraba evliliği olarak da bilinen endogami, modern topluluklarda çok fazla tercih edilmez. Kişinin kendi kabilesinden ya da soyundan biriyle evlenmesine endogami denir. Ancak endogamide hem düşük yapma hem de ölü doğum riski çok yüksektir. Egzogami ne anlama geldiğini ve özelliklerini sizler için derledik.

Egzogami Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Ekzogami Evlilik Ne Demek

İlkel toplumlarda egzogami değil endogami yani iç evlilik çok yaygındı. Bunun en büyük nedeni kabilelerin birbirleriyle sürekli savaş halinde olmalarıydı. Nüfusun güç anlamına geldiği bu tür topluluklarda, endogami evlilikler, kabilelerin sayıca daha üstün ve güçlü olmalarını sağlıyordu.

Egzogami Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Kişinin kan bağı olmayan bir kişiyle evlenmesine egzogami denir. Dünya genelinde yapılan evliliklerin yaklaşık %80'i egzogamidir. Bu tür evliliklerde kan bağı dışında kültürel farklılıklar da söz konusudur. Egzogami evliliklerde düşük ve ölü doğum riski çok daha azdır.

Egzogami Evlilik Ne Demek?

Modernizm ile birlikte hayatımıza giren egzogami kavramı, kişinin farklı soydan ya da aşiretten biriyle evlenmesi anlamına gelir.