Eğitim Erkanı Harbiye Nedir? Erkanı Harbiye Umumiye Vekaleti Neden Kaldırılmıştır?

Erkanı Harbiye Nedir? Erkanı Harbiye Umumiye Vekaleti Neden Kaldırılmıştır?

10.06.2021 - 04:36 | Son Güncellenme:

Osmanlı dönemine kadar uzanan bir tarihi ile beraber Erkan-ı Harbiye öne çıkar. Aynı zamanda o dönemin en önemli ve üst düzey görevleri içerisinde yer almaktaydı. Peki erkanı harbiye nedir? Erkanı harbiye umumiye vekaleti neden kaldırılmıştır? İşte merak edilen tüm detaylar.

Erkanı Harbiye Nedir Erkanı Harbiye Umumiye Vekaleti Neden Kaldırılmıştır


Önemli bir tarihi yanı olması ile beraber, Erkan-ı Harbiye merak edilen konular arasında yer alıyor. Askeri alanda bir terim üzerinden ele alınan Erkan-ı Harbiye, günümüzde artık kullanılmamaktadır. Ancak özellikle Osmanlı dönemi için oldukça önemli bir yer tuttuğunu dile getirmek mümkün.

Erkanı Harbiye Nedir?

1880 ve 1922 yılları arasında kullanılan erkan-ı Harbiye, Harbiye nazırından sonra Osmanlı ordusundaki askere verilen en yüksek rütbe olarak ifade edilir. Aynı zamanda bu dönem içerisinde Osmanlı Devleti'nde Harbiye nâzırlığına bağlı bir birimdir.

Diğer bir yandan erkan-ı Harbiye Umumiye Riyaseti şeklinde de ifade edilir. Yani erkan-ı harbiye-i Umumiye reisliği anlamına gelmektedir. 1908 yılından sonra ise tamamen müstakil bir yapı sahibi haline geldi. Osmanlı devleti içerisinde çok önemli görevler alan ve yüksek bir rütbe olarak öne çıkmaktadır.

Erkanı Harbiye Umumiye Vekaleti Neden Kaldırılmıştır?

Bu konuda merak edilen durumlar içerisinde erkan-ı Harbiye Umumiye vekaletinin neden kaldırıldığı geliyor. Erkan Harbiye Umumiye vekaleti daha çok Osmanlı dönemine uygun bir yapıydı. Ancak saltanatın 1922 yılında kaldırılması ile beraber, bu sistem içerisindeki görevi ve yapısı sona ermişti. Bu sebepten dolayı Aynı tarih içerisinde erkan-ı harbiye-i Umumiye vekaleti de kaldırılmış oldu.

Daha önemlisi Ordu'nun siyaset ile bağlanın koparılması için kaldırılması oldukça önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Bunun yerine Cumhuriyet bünyesinde Genelkurmay Başkanlığı kuruldu ve ordu tamamen siyaset dışı bırakılarak, önemli ve katkılı bir ayrım elde edilmiş oldu.