Eğitim Fanzin Nedir, Nasıl Yapılır? Fanzin Çeşitleri Nelerdir?

Fanzin Nedir, Nasıl Yapılır? Fanzin Çeşitleri Nelerdir?

29.03.2021 - 16:30 | Son Güncellenme:

Fanzin terimine aşina değilseniz; hayranı olduğunuz bir kişinin bazen bir gazeteden bazen bir dergiden kestiğiniz fotoğraflarını bir deftere yapıştırdığınız günleri hatırlayın. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Fanzin Nedir, Nasıl Yapılır Fanzin Çeşitleri Nelerdir

Fanzin terimi, 'fan' ve 'dergi' kelimelerinin birleşiminden gelir. Müzik veya sinema gibi belirli sanat ve kültür biçimlerinin meraklıları tarafından yaratılan bir yayındır.

Haberin Devamı

Fanzin Nedir, Nasıl Yapılır?

Fanzin, herkesin üretebileceği bağımsız bir yayındır. Sansüre veya bir yayıncılık şirketinin ticari kriterlerine uyma ihtiyacına maruz kalmaz. Tipik olarak fanzin üreticileri, yayının tasarımından dağıtımına kadar her yönü üzerinde çalışır. Sınırlı sayıda baskıya sahip dergiler oldukları için okuyucuları için değerli nesnelerdir.

Fanzinlerin kökenleri, amatör kurgu kitapçıklarının ortaya çıkmaya başladığı XIX yüzyılın sonlarına kadar izlenebilir. 1930'larda, çizgi romanlara benzer şekilde bilim kurgu broşürleri çıkmaya başladı. Kağıt kopyalama teknolojisinin ilerlemesiyle, format giderek daha karmaşık hale geldi.

Zamanla yayınların konuları daha siyasi ve sosyal bir protesto tavrı aldı. Altmışlardan sonra, aynı isyan ve protesto ruhuyla birçok ilginç yeni başlık ortaya çıktı. Günümüzde hala fanzinler hala kolayca elde edilebilen malzemeler ve minimum üretim maliyetleri ile üretilmektedir. Birçok editoryal tasarımcı, sanatçı, yazar ve diğer profesyoneller, bu bağımsız ve sınırsız yayınların hayranlarıdır.

Haberin Devamı

Şu anda, teknolojinin gelişmesi, baskıların daha kaliteli olmasına ve dijital olarak görüntülerin oluşturulmasına izin veriyor. Ayrıca, sanatsal unsur hala mevcuttur ve tasarımcılar, illüstratörler ve yazarlar arasındaki işbirliği oldukça önemlidir.

Fanzin Çeşitleri Nelerdir?

Bilim kurgu hayranları tarafından 1930'larda başlatılan kendi yayınladıkları çalışmalar ilk 'fanzinler olarak kabul edilse de, konu çok çeşitliydi. 1980'lerin başlarında yavaş yavaş müzik dünyasına girdi. Nadiren ana akım yönelik iken, fanzinler artık dünya kültürünün önemli bir parçası kabul edildi. Günümüzde bazı fanzin türleri;

24 saat fanzinleri, Sanat fanzinleri, Derleme fanzinleri, DIY fanzinleri, Edebi dergiler, Mamazines, Metazines, Minicomics, Tek sayfalık katlanır dergiler, Kişisel Zines, Siyasi Zines, Programı Zines, Okul zines, Bölünmüş dergiler…