Eğitim Fovizm Sanat Akımı Nedir? Özellikleri, Sanatçıları, Temsilcileri Ve Eserleri

Fovizm Sanat Akımı Nedir? Özellikleri, Sanatçıları, Temsilcileri Ve Eserleri

12.02.2022 - 12:49 | Son Güncellenme:

Fovizm sanat akımı, 1905 yılında ortaya çıkan ve etkilerini 1. Dünya Savaşına kadar devam ettiren bir modern sanat akımıdır. Bu akımın en yaygın özelliği ise sanatlarda parlak renk kullanılmasıdır. Fovizm sanat akımı nedir? Özellikleri nedir? Temsilcileri, sanatçıları kimlerdir? Eserleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Fovizm Sanat Akımı Nedir Özellikleri, Sanatçıları, Temsilcileri Ve Eserleri

Fovizm sanat akımının öncülerinin sloganı “renk için renk” olmuştur ve bunu ilke olarak benimsemişlerdir. Bu ilke ünlü diğer bir ilke olan “sanat sanat içindir” ilkesinin bir uzantısıdır. Bu akımda birçok akımların etkilerini görmek mümkündür.

Haberin Devamı

 Fovizm Sanat Akımı Nedir?

 Fovizm kelimesinin kökeni, Fransızca Fauves kelimesidir. Fauves, avcılar ve vahşiler anlamına gelir. Bir sanat uzmanının bu topluluğa verdiği isim, başta Henri Matisse olmak üzere akımın öncüleri tarafından sevildi. Sanat uzmanın yazdığı bir makalede belirttiği gibi sanatçılara bu ismi vermesinin ardındaki motivasyon, ressamların “vahşi(canlı) tonlar” kullanmasıdır. Geleneksel kompozisyon ilkelerinin her birine meydan okuyan fauvistler, sıra dışı bir üslup ve tarz yakalamışlardır. Bu benzersiz stil, Kübizm gelişiminin tanıtılmasında ek olarak etkili olmuştur.

 Fovizm Sanat Akımı Özellikler?

Serbest geliştirme, sanatkârların işini yaparken önemli kriteridir.

Duygularını renklerle iletmeye çalışan sanatçılar, tonlarını hoş olmayan fırça darbeleriyle devasa yüzeylere yayarken kaba ve sert tonlar kullandılar.

Haberin Devamı

Figürlerin dış çizgileri, kompozisyondaki ana bileşenlerin önüne geçer.

Ekspresyonist bir hikaye anlatmayı seçmişler.

Fovizm Sanat Akımı Temsilcileri ve Eserleri

 Raoul Dufy

 Raoul Dufy, Fransa’nın Le Havre kentinde 3 Haziran 1887 yılında dünyaya gelmiştir. Fovizm akımının tanılan en ünlü temsilcilerinin başında gelir. 50’ye yakın kitabın kapak tasarımını yapmıştır. Ayrıca Raoul Dufy’un birçok eseri günümüzde Shimane Sanat Müzesinde ziyaretçilerinin karşısına çıkmaktadır. Bilinen en ünlü eserleri Nice’ta bir Casino, Mozart’ Saygı, Paris’e Bakış ve Yelkenliler’dir.

 Andre Derain

 Henri Matisse ile birlikte akımın öncü isimlei arasında yer alan Andre Derain, Julian Akademisinde resim eğitimi görmüştür. 1928 yılında Carneige ödülü kazanan ünlü bir sanatçıdır. Bilinen en önemli eserleri Charring Crose Köprüsü, Ressam ve Ailesi, Bir Kadının Portresi, Baker’ın Oteli, Stüdyo’da Otopertre ve Lucien Gilbert’in Portresi’dir.