Eğitim Havas İlmi Ne Demek? Havas İlminin İslamdaki Yeri Nedir?

Havas İlmi Ne Demek? Havas İlminin İslamdaki Yeri Nedir?

26.02.2021 - 05:08 | Son Güncellenme:

Hayatımıza yön vermek ve pek çok şey öğrenmek adına bir hayli eğitim alanı vardır. Bu ilim gerek bilim dalları gerekse de sosyal alanlar olarak çeşitli dallara ayrılmaktadır. Havas ilmi ise daha önce pek ismine rastlanılmamış pek bilinmeyen ilimlerden bir tanesi olarak bulunmaktadır. Az da olsa duyulan ve ne olduğu bilinmeyen bu ilim hangi konuları içermektedir? Bu ilim kimlere öğretilmektedir? Bu ilimin öğrenilmesi için belli başlı şartlar bulunmakta mıdır? İşte havas ilmi hakkında az bilinen gerçekler.

Havas İlmi Ne Demek Havas İlminin İslamdaki Yeri Nedir

Havas, has kelimesinden türeyen bir isimdir. Adından da anlaşılacağı üzere kendine has, özellik ve nitelik bakımından başkasın da olmayan özellikleri içermek anlamına gelen bir ilim dalıdır.

Havas İlmi Ne Demek?

Havas pek bilinmeyen, herkesten farklı olan demekken bu ilimle uğraşan kişilere ise seçkin ve sıra dışı kişiler denmektedir. İslam alimleri tarafından keşfedilen bu ilim Allah (c.c.) tarafından yaratılan varlıkların bir hikmeti olduğundan yola çıkarak, bu türleri araştırmak, üzerinde bulunan ilahi sırları keşfetmek için gerekli çalışmalar başlamışlardır.

Doğada bulunan canlı ve cansız varlıkları araştırmak üzere kendine konu edinen bir çok İslam alimi bulunmaktadır. Bu konu hakkın da şöyle bir görüş birliğine varmışlardır. Her türde kendi oluşumuna ait bir eleman bulunmaktadır. Her varlık böylece farklı farklı bileşimlerden oluşarak meydana gelmiştir.

Havas İlminin İslam’daki Yeri Nedir?

Bu ilim ile en meşhur kişilerden bir tanesi Taşköprizade Ahmet Efendi olmuştur. Kendisi bu ilmi öğrenmenin üç ayrı olabileceği yöndedir. Bu yollardan bir tanesi de semavi yollardan bilgilere ulaşmaktır. Bu ilme gerçek anlam da sahip olmak için insan kendini tam mana da Allah'a (c.c.) adamalıdır. Bütün dünyevi unsurlardan kendini arındırmalıdır. Böylece bu ilime kendini daha hazır hale getirir.