Eğitim Hayvanlarda Albino Nedir? Hangi Hayvanlar Albino (Beyaz Renk) Olur?

Hayvanlarda Albino Nedir? Hangi Hayvanlar Albino (Beyaz Renk) Olur?

31.10.2021 - 01:52 | Son Güncellenme:

Gerek hayvanlarda gerek ise insanlarda görülen farklı pek çok durum bulunmaktadır. Bu anlamda albino terimi karşımıza sürekli çıkmaktadır. Albino hayvanlarda da görülebildiği için sık sık araştırılan bir konu olmaktadır. Peki, hayvanlarda albino nedir? Hangi hayvanlar albino olur? Sizlere hayvanlarda da görülen albino hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Hayvanlarda Albino Nedir Hangi Hayvanlar Albino (Beyaz Renk) Olur

Albino tıp dilinde albinizm olarak bilinmektedir. Beyaz anlamına gelen Latin alfabesinde Albus kelimesinden türetiliştir. İnsanlarda görülen albino günümüzde pek çok hayvanda da görülmektedir.

Hayvanlarda Albino Nedir?

Renklenmeyi sağlayan melanin pigmentinin yetersizliği durumunda veya yokluğu sonucunda ortaya çıkan genetik rahatsızlığa albino adı verilmektedir. Özellikle tüylerde görülen bu pigmentin noksanlığı, saçların, kaşların ve kılların beyaz çıkmasına sebep olmaktadır. Bu rahatsızlığın görüldüğü hayvanlara da albino adı verilmektedir.

Bu hastalık hayvanlarda tüm tüyleri etkileyebildiği gibi deriyi, gözleri ve öteki organları da etkilemektedir. Hayvanların derilerinde renk pigmenti bulunmayan veya az renk pigmenti bulunan albino hayvanların vücutlarına güneşten gelen zararlı ışınlar kolay bir şekilde girmektedir. Bu nedenle bu hayvanların uzun süre güneşte kalması tehlikeli olmaktadır.

Hangi Hayvanlar Albino Olur?

Pigment eksikliği sonucu oluşan bu rahatsızlık hayvanlarda görüldüğü zaman ilginç görüntüler ortaya çıkmaktadır. Bu hayvanlara doğal ortamda rastlamak oldukça güçtür. Bunun sebebi beyaz renkleri ile başka hayvanların avı olmalarıdır. Bu nedenle albino hayvanlar genellikle hayvanat bahçelerinde bulunmaktadır.

Albino rahatsızlığı farklı türlerdeki pek çok hayvanda görülebilmektedir. Albino hayvanlar şunlardan oluşmaktadır:

- Goril
- Kanguru
- Timsah
- Sincap
- Sıpa

Albino sadece memeli hayvanlarda görülmemektedir. Özellikle kuşlarda, sürüngenlerde ve böceklerde de görülebilen bir hastalıktır. Bunlar dışında albino hayvanları köpekler, sümüklüböcekler, yılanlar, kaplumbağalar, kurbağalar, yarasalar, ayılar, develer, zürafalar ve kediler de olabilmektedir. Albino hastalığı bulunan bu hayvanlar tamamen beyaz renkten oluşmaktadır.