Eğitim Heykel Nedir, Nasıl Yapılır? Heykel Türleri Kaça Ayrılır?

Heykel Nedir, Nasıl Yapılır? Heykel Türleri Kaça Ayrılır?

31.05.2022 - 17:05 | Son Güncellenme:

Heykel; mermer, kil, alçı, balmumu, taş gibi malzemeler kullanılarak herhangi canlı ya da cansız bir varlığı üç boyutlu olarak tasarlayıp üretmeyle ortaya çıkan yapıtlardır. Heykel kullanılan malzemenin türüne göre oyularak, şekil verilerek ya da döküm tekniği aracılığıyla yapılır. Heykel nedir? Heykel nasıl yapılır? Heykel türleri kaça ayrılır ayrıntıları ile derledik.

Heykel Nedir, Nasıl Yapılır Heykel Türleri Kaça Ayrılır

Heykel sanatının tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Heykelcilik ilk olarak Mısır Uygarlığı ve Yunanlılar ile ortaya çıkmıştır. Eski Mısır Uygarlığı’nda heykeller mermerden ve kireçten yapılmıştır. Antik Yunan’da ise ideal yüz ve vücut ölçülerine dayanan bir heykel sanatı anlayışı benimsemişlerdir. Ayrıca heykellerde kollar, bacaklar ve başlar farklı yönlere bakmaktadır. Heykelcilik farklı tekniklerin bulunması, yeni akımların ve bakış açılarının ortaya çıkmasıyla günümüzde hala gelişmeye devam etmektedir.

Haberin Devamı

Heykel Nedir?

Heykeller bir heykeltıraş tarafından estetik kaygı taşınarak oluşturulur. Heykel onu meydana getiren kişinin duygu ve düşüncesini ifade eden, çeşitli malzemelerin estetik bir görünüm verilerek şekillendirilmesi ile ortaya çıkan sanat dalıdır. Heykelciliğin temelini dini inanışlar oluşturmaktadır. Eskiden insanlar bir tanrıya tapma ihtiyacı hissederek heykeller yapmışlardır.

Heykel 20. yüzyıla kadar somut bir nesneyi ya da konuyu belirtirken 20. yüzyılda daha soyut eserler ortaya konmuştur. Heykelcilikte ilerleyen zamanlarda gelişmelerin yaşanmasıyla heykel sanatının genel kapsamı da genişlemiştir.

Heykel Nasıl Yapılır?

Bir insan, hayvan veya eşyanın üç boyutlu olarak yapılan tasviri olarak tanımlanan heykel yapılırken fotoğraflardan, başka heykellerden ya da canlı modellerden yararlanılabilir. Heykel yapılırken kil, taş, ahşap, mermer, çimento, balmumu, ağaç, alçı gibi malzemeler kullanılır. Heykele başlamadan önce çamur ya da balmumu kullanılarak yapılacak heykelin eskizi hazırlanır. Bu eskize göre de planlanan boyuttaki heykel yapılır. Heykel yapımında birleştirme, döküm, biçimlendirme ve oyma teknikleri kullanılır.

Haberin Devamı

Heykel Türleri Kaça Ayrılır?

Bazı heykel türleri;

  • Bahçe heykeli
  • Torslar
  • Balmumu heykel
  • Tunç heykel
  • Rölyef
  • Biblo heykeller
  • Büst

Tors kafası, kolları ve bacakları olmayan figürlere verilen addır. Rölyef ise herhangi bir yüzey üzerine çökertme, oyma, yükseltme veya kazıma şeklinde yapılan heykellerdir. Heykeller aynı zamanda ayakta duranları ayakta heykel, lahit kapakları üzerine yapılanlar yatar heykel, at üstünde bulunanları atlı heykel olmak üzere duruşlarına göre de sınıflandırılabilir.