Eğitim Hidrografya Nedir, Alt Dalları Nelerdir? Çoğrafyada Hidrografya Neyi İnceler?

Hidrografya Nedir, Alt Dalları Nelerdir? Çoğrafyada Hidrografya Neyi İnceler?

02.03.2021 - 15:05 | Son Güncellenme:

Eski Yunancadan dilimize geçmiş olan Hidro kelimesi, su anlamına gelir. Su bilimi olarak tercüme edilen Hidrografya ise, yer altı ve yer üstü sularının yapısal özelliklerini inceler. Aynı zamanda suyun canlı türleri üzerindeki etkilerini de araştırır. Bu bilim dalında uzmanlaşmış olan kişilere ise hidrograf denir. Hidrografya nedir ve alt dalları nelerdir? Coğrafyada hidrograf neleri inceler? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hidrografya Nedir, Alt Dalları Nelerdir Çoğrafyada Hidrografya Neyi İnceler

Yeryüzündeki sular yapılarına göre 6'ya ayrılır. Göl, yeryüzünde yer alan en küçük su birikintileridir. Akarsu, deniz ve okyanus dışında, kaynak ve yer altı suları da hidrograflar tarafından incelenir.

Haberin Devamı

Hidrografya Nedir?

Hidrografya deniz ve okyanus gibi yerüstü suları ile kaynak sularını inceleyen bilim dalıdır. Bu bilimin temel amacı, suların yeryüzü şekillerine ve canlılara olan olumlu / olumsuz tüm etkilerini araştırmaktır. Hidrografya, deniz ve okyanuslarda yaşayan canlı türlerini de inceler.

Hidrografya Biliminin Alt Dalları Nelerdir?

Hidrogafya biliminin çalışma alanı oldukça kapsamlıdır. Bu nedenle birçok bilim dalı ile birlikte çalışır. Bu bilim dallarının başında dilimize okyanus bilimi olarak tercüme edilmiş olan oseonografya yer alıyor. Bunun dışında göl bilimi ve potamoloji de, hidrografyanın alt dallarıdır.

Hidrograflar, okyanus, göl, denizlerin alanlarını ve ortalama derinliklerini ölçer. Bu ölçümler fiziki haritalarda kullanılır. Bu nedenle kartografya (harita bilimi) da, hidrografya biliminin alt dallarından biridir.

Haberin Devamı

Coğrafyada Hidrografya Neyi İnceler?

1- Göllerin derinliğini, göllerde yaşayan canlı türlerini.

2- Denizlerin alanını, ortalama derinliğini ve su girdilerini.

3- Havza ülkelerin coğrafi özelliklerini ve sınır komşularını

4- Adaların azami uzunluklarını, nüfusunu ve alanlarını

5- Okyanuslarda ve kıyılarda yer alan ülkelerin genel özelliklerini

6- Okyanusların ortalama derinliğini

7- Akarsuların nerede doğduğunu, hangi ülkelerden ve şehirlerden geçtiğini.

8- Yeraltı sularının jeomorfolojik özelliklerini.