Eğitim İkter Nedir, Hangi Hastalıktır? İkter Değeri Kaç Olmalıdır?

İkter Nedir, Hangi Hastalıktır? İkter Değeri Kaç Olmalıdır?

30.10.2021 - 14:55 | Son Güncellenme:

Bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülen pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ikter hastalığıdır. Anne ve babaların en sık araştırdığı bu hastalığın değerlerinin neler olduğu da merak edilmektedir. Peki ikter nedir, hangi hastalıktır? İkter değeri kaç olmalıdır? Sizlere ikter hastalığını detaylıca inceledik.

İkter Nedir, Hangi Hastalıktır İkter Değeri Kaç Olmalıdır

Günümüzde yeni doğan bebeklerde birçok hastalık görülebilir. Bunlardan birisi de ikter hastalığıdır. İkter hastalığının belirtilerinin neler olduğu öğrenilmeli ve mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

 İkter Nedir?

 İkter kandaki bilirubin düzeyinin artması sonucunda deri, göz ve mukozaların sarı renk alması durumuna denilmektedir. Hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerinden kaynaklanan hemin parçalanması sonucu oluşan sarımsı pigmentlere bilirubin denilmektedir. Hemoglobin eritrositlerin ana yapısını oluşturan protein olmaktadır. Hemoglobin eritrositlerin yani alyuvarların vücuttaki 4 ay ömrü sonrasında hemoglobin yıkımına bağlı olarak bilirubin açığa çıkmaktadır. B bilirubinler sarı renktedir ve ikter hastalığının oluşmasında etken olmaktadır.

 İkter Hangi Hastalıktır?

 İkter hastalığı sarılık hastalığı olmaktadır. Halk arasında viral hepatit ile sarılık karıştırılmaktadır. Aslında sarılık bir hastalık değildir. Birçok hastalık da sarılığın belirtisine neden olmaktadır. Ayrıca yeni doğan sarılık ile viral hepatitin bir ilgisi bulunmamakta ve bulaşıcı özelliği olmamaktadır. 

Haberin Devamı

 İkter Değeri Kaç Olmalıdır?

 Hastalarda ikter değerleri bilirubin testi ile değerlendirilmektedir. Bu test yeni doğanlarda topuktan alınan kan ile bakılırken yetişkinlerde koldaki damarlardan alınan kan ile bakılmaktadır. Kişilerde göz içerisinde ve derilerde görülen sarılık, dışkıdaki renk değişikliği, halsizlik ve yüksek ateş ikter hastalığının belirtileridir. Bu belirtilerinin görülmesi durumunda mutlaka test yapılmaktadır. Bu testin normal değerleri şu şekildedir:

 - Prematüre bebeklerde: 0,40 - 10,00 mg/dl

 - 0-7 günlük bebeklerde: 0,40 - 16,00 mg/dl

 - 7 gün-1 aylık bebeklerde: 0,40 - 10,00 mg/dl

 - 2-3 aylık bebeklerde: 0,40 - 2,00 mg/dl

 - 3 ay çocuklar ve yetişkinlerde: 0,40 - 1,35 mg/dl