Eğitim İmam Tirmizi Kimdir? Kısaca Hayatı, Sözleri Ve En Bilinen Kitapları

İmam Tirmizi Kimdir? Kısaca Hayatı, Sözleri Ve En Bilinen Kitapları

29.04.2023 - 13:28 | Son Güncellenme:

İmam Tirmizi, Özbekistan asıllı bir Alim olarak bilinmektedir. İlim tahsilini Mısır ve Suriye Alimlarinden tahsil aldığı söylense de İmam Tirmizi, uzun zaman İmama Buahar’nin öğrencisi olarak eğitim almıştır. İmam Tirmizi, Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz şehrine bağlı Buğ köyünde M.Ö. 279 yılında doğmuştur. M.Ö. 892 yılında da öldüğü bilinmektedir. İmam Tirmizi Kimdir? Kısaca Hayatı, Sözleri ve en bilinene kitapları hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

İmam Tirmizi Kimdir Kısaca Hayatı, Sözleri Ve En Bilinen Kitapları

 İmam Tirmizi, yaşam boyu İlimden vazgeçmemiş, kendisi dönemin en bilinen Alimlerinden dersler aldığı gibi kendisi de pek çok öğrenci yetiştirmiş bir Alimdir. Hadis İlmine büyük emek veren Tirmizi, asırlar geçmesine rağmen, İlim ve insani yönüyle, İmam Tirmizi Hazretleri olarak anılmaktadır. En çok bilinen eseri Es-Sünen’dir. Es Sünene Kütüb-i Sitte olarak adlandırılmış ve 6 Hadis kitabının toplamıdır.

Haberin Devamı

 İmam Tirmizi Kimdir?

 İmam Tirmizi, Özbekistan’ da Tirmiz’de bulunan Buğ köyünde doğan tüm dünyada tanınan bir Alimdir. Hicaz, Horasan ve Irak ve pek çok yerde bulunan Alimlerden dersler almıştır. Çok küçük yaşından itibaren Hadis İlmi konusunda dersler alarak kendisini yetiştirmiştir.

 En uzun süre ders aldığı İmam Buhari, kendisine övgüler dizecek kadar değer vermiştir. Ders aldığı Alimler, ırak, Horasan, Hicaz gibi farklı yerlerde bulunuyordu. Bunlar arasında en çok İmam Buhari, İmam Ebu Davud ve İmam Müslim’ den dersler aldığı bilinmektedir.

 Kısaca Hayatı

 İmam Tirmizi, doğduğu yerin adını almış, Özbekistan/Tirmiz’in Buğ köyünde doğan, küçük yaşta İlim tahsil eden Alim’ dir. Hadis İlmi konusunda tanınsa dahi İmam Tirmizi, Tefsir ve Fıkıh İlmi konularında da İmam Vasfı kazanmış yüksek Âlim’ dir. En önemli hizmetleri arasında Kur’ an- ı kerim tefsiri bulunmaktadır. İmam Tirmizi, Beni Süleym’ e yani Süleme nisbesi ve Beni Kays Aylan Kabilelerine mensup olduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Sözleri ve En Bilinen Kitapları

 İmam Tirmizi, öğrendiği Hadisler konusunda titizliğiyle de bilinmektedir. Hadisleri, tasnif etme, derleyip müzakere etme ve ezberleme konusunda yüksek vasfa sahip olduğu İbn-Hibban tarafından söylenmiştir. İmam Tirmizi sözlerine örnek;

 “Allah’ım senin yardımınla sabahlar- senin yardımınla akşamlarız. Senin yardımınla yaşayıp yine senin yardımınla ölürüz. Dönüş sanadır.”

 El-Cami’u’s- Sahih,

 Kitabü’t-Tarih,

 Eş-şema’ilü’n-nebiyye’ dir.