Eğitim İnvazyon Ne Demek? İnvazyon Ve Metastaz Arasındaki Fark Nedir?

İnvazyon Ne Demek? İnvazyon Ve Metastaz Arasındaki Fark Nedir?

02.03.2021 - 15:51 | Son Güncellenme:

Her bilimin içerisinde kullanılan farklı terimler bulunmaktadır. Bilimler arasında bu anlamda en sık ve çok sayıda terimin kullanıldığı bilim dalı Tıp bilimi olmaktadır. Özellikle de Latince terimlerin ağırlıklı olduğu Tıp bilimi birçok farklı unsurdan oluşur. İnvazyon kelimesi de bir terim olmaktadır. İnvazyon kelimesi bir terim olmakla birlikte Tıp bilimi içerisinde kullanılan ve sık başvurulan bir terim olmaktadır. İnvazyon ne demek? İnvazyon ve metastaz arasındaki fark nedir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.

İnvazyon Ne Demek İnvazyon Ve Metastaz Arasındaki Fark Nedir

İnvazyon kelime anlamı olarak bir nevi yayılım gösterme, sirayet etme gibi manalara gelen bir kelime olmaktadır.

İnvazyon Ne Demek?

İnvazyon bir Tıp terimidir. Kelime anlamı olarak en kısa şekilde tanımı yayılım gösterme, sirayet etme şeklinde tanımlanmaktadır. Vücudun bazı kötü hücreler tarafından saldırıya maruz kalması, bir hastalık ile karşı karşıya bulunması durumu olmaktadır. Bir hastalıklı hücrenin bir dokunun tam bir şekilde içine girerek o dokuda hastalık oluşturmasıdır. İnvazyon olayı genel olarak kötü huylu olan hastalıklı hücrelerin yaptığı neden olduğu bir olay olmaktadır.

İnvazyon ve Metastaz Arasındaki Fark Nedir?

Metastaz da, invazyon gibi bir Tıp terimi olmaktadır. Genel olarak bu iki terim de birbirinin aynısı olarak görülür. Aslında bakıldığında işlev olarak çok benzer durumda olan iki terim olmaktadır. İnvazyon terimi kötü huylu hücrelerin dokuya tam bir biçimde girmesi halidir. Metastazda da aynı şekilde kötü huylu olan kanser hücrelerinin dokulara yayılması hali olmaktadır.

Metastaz ile invazyon arasındaki fark ise invazyon da kötü huylu hücreler dokuda yer alan bazal membranı ayrıştırır. Metastaz da ise kötü hücreler vücudun her bir köşesine yayılarak ve yayıldığı kişinin ölümü ile sonuçlanmaktadır. İnvazyonda ise ölüm ile sonuçlanmamaktadır.