Eğitim İptidai Nedir? Tdk'da İptidailik Ve İptidai Mektep Ne Demektir?

İptidai Nedir? Tdk'da İptidailik Ve İptidai Mektep Ne Demektir?

03.05.2020 - 20:04 | Son Güncellenme:

Halk arasında Türkçede pek kullanılmayan ancak merak edilen sözcük çeşitlerinden biri olarak iptidai yer almaktadır. Daha çok eski zamanlarda kullanılan ve günümüzde gücünü yitirmiş bir sözcüktür. Peki, iptidai nedir? TDK'da iptidailik ve iptidai mektep ne demektir? İşte, bilinmesi gerekenler.

İptidai Nedir Tdkda İptidailik Ve İptidai Mektep Ne Demektir

Türk Dil Kurumu iptidai kelimesi için, ‘ilkokul’ karşılığını vermektedir. Ancak bu kelime alternatif olarak farklı durumlarda ‘ilkel’ anlamı üzerinden de kullanılabilmektedir.

İptidai Nedir?

İptidai kelimesi eski dönemlerde ilkokul olarak kullanılmaktaydı. Geçerliliği günümüzde hala bulunsa dahi gündelik yaşamda ya da yeni yazılı kaynaklarda pek kullanılmamaktadır.

‘’Haşarı bir iptidai talebesinden akıllı, uslu bir hafız çıkmıştı.’’ R. N. Güntekin

Bu cümlede görüldüğü gibi daha çok ilkokul anlamına gelen yapısı üzerinde kullanılmaktadır.

TDK'da İptidailik ve İptidai Mektep Ne Demektir?

TDK’da iptidailik kelimesi, ‘iptidai olma durumu’ anlamı üzerinden karşılık buluyor. Bu doğrultuda iddiayı kelimesi daha çok ilkellik şeklinde tarif edilebilir.

‘’Bu, bizim ahlak hakkındaki anlayışımızın iptidailiğindendir.’’

Cümlede olduğu gibi ahlak anlayışının ilkelliğinden bahsedilmektedir.

İptidai mektep ise TDK üzerinden bakıldığı zaman, ‘ilkokul’ olarak karşılık buluyor. Yani ortaokula geçmeden önce tüm ilkokul sürecini kapsayan bir terim olarak değerlendirilmektedir.

‘’İptidai mektebini tamamladıktan sonra ailesiyle beraber başka bir yere taşındı.’’

Özellikle farklı edebi eserlerde ve bazı yazılı kaynaklarda iptidai kelimesi ile çok sık karşılaşılmaktadır. Eski dönemlerden önemli kişilerin hayat hikayesi anlatılırken de bu kelime kullanılmaktadır. O yüzden bu sözcüğü gördüğünüz zaman cümleyi anlamı ile daha iyi idrak edebilirsiniz.