Eğitim İşaret Sıfatı Nedir? İşaret Sıfatı İle İlgili Örnek Cümleler

İşaret Sıfatı Nedir? İşaret Sıfatı İle İlgili Örnek Cümleler

16.05.2021 - 04:34 | Son Güncellenme:

İşaret sıfatı en fazla karşılaşılan konular arasında yer almaktadır. İşaret sıfatının ne olduğu ile ilgili olarak siz de bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. İşaret sıfatı nedir? İşaret sıfatı ile ilgili örnek cümleler nelerdir? İşaret sıfatı ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

İşaret Sıfatı Nedir İşaret Sıfatı İle İlgili Örnek Cümleler


Sıfatlar, dil bilgisinin en temel konuları arasında yer almaktadır. Sıfatlar bir kaç alt başlıktan oluşmaktadır. İşaret sıfatları da en fazla kullanılan sıfatlardan birisi olarak bilinmektedir.

İşaret Sıfatı Nedir?

İşaret sıfatı, kavramları ve nesneleri işaret etmek amacıyla kullanılan kelimeler olarak ifade edilebilir. İşaret sıfatları cümlede her zaman isimlerden önce gelirler. İsimlerin önünde yer alan işaret sıfatları, isimlere sorulan ''hangi'' sorusuna cevap verirler. Aynı zamanda bir cümlede yer alan ” -ki “ ve ” -deki “ ekleri bulunan sözcükler de işaret sıfatı olarak ifade edilebilir. Türkçede aslında zamir olarak bilinen bazı kelimeler de başlarına gelen bir isimle birlikte işaret sıfatı olarak kullanılırlar.

İşaret sıfatı olarak kullanılmakta olan kelimeler cümlelere göre ve kullanım şekillerine göre farklılık gösterebilir. Zamirler ile işaret sıfatları karıştırılmamalıdır.

İşaret Sıfatı ile İlgili Örnek Cümleler Nelerdir?

Haberin Devamı

Haftalardır bu sokaktan geçersin diye bekliyorum.

İnsanlar o plajı daha fazla tercih ediyor.

Bu parayı bugün ödememek bir seçenek değildir.

Şu dünyada kalıcı olmayı başarabilen var mı?

Diğer kıyafeti daha fazla beğenmiştim.

Öteki evi sattıklarını öğrenince çok üzüldü.

Bu sözleri duymayı ikisi de hak etmemişti.

Şu kitapları okumam için biraz zamana ihtiyacım var.

Sokaktaki çocuklar soğuk günlerde çok zorlanıyor.

Trendeki yolcular hala hareket edilmemesinden rahatsız oluyor.

İşte gerçek hayat düşündüğün kadar kolay değil.

İşaret sıfatı olarak sıklıkla kullanılmakta olan o, bu, şu kelimelerinden sonra bir isim gelmesi gerekir. Eğer arkasından bir isim gelmezse kullanılan o, bu, şu kelimeleri birer zamir haline gelir. Bu yüzden işaret sıfatı olarak kullanılmak istendiği zaman dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kelimelerin işaret sıfatı olarak kullanılabilmesi için hiç bir şekilde ek almaması gerekmektedir. Ek aldıkları zaman ise zamir haline gelirler.