Eğitim Kamu Kurumu Nedir? Kamu Kurum Ve Kuruluşlara Örnekler Nelerdir?

Kamu Kurumu Nedir? Kamu Kurum Ve Kuruluşlara Örnekler Nelerdir?

30.03.2021 - 14:19 | Son Güncellenme:

Günlük hayatta yeni birileri ile tanışırken ilk konuşmada genel olarak aynı sorular sorularak tarafların birbirlerini tanıması amaçlanır. Genel sorulardan biri de kişinin nerede çalıştığını öğrenmek amacıyla sorulan sorudur. Karşı taraftan bazen bir kamu kurumunda çalışıyorum gibi bir yanıt gelebilir. Kamu kurumu nedir? Kamu kurum ve kuruluşlara örnekler nelerdir? İşte tüm detaylar.

Kamu Kurumu Nedir Kamu Kurum Ve Kuruluşlara Örnekler Nelerdir

Tanışma faslında birinin nerede çalıştığı öğrenilmek istendiğinde “özel bir kurum da veya bir kamu kurumunda” şeklinde yanıtlar alınabilir. Genelde işi hakkında çok detay vermek istemeyen kişiler bu şekilde cevap verebilir. Bu noktada kamu kurumunun ne olduğu ile ilgili bilgisi olmayan kişiler, kamu kurumu sözcük öbeğinin hangi kurumlar için kullanıldığını araştırıyorlar. Bu yazımız içinde kamu sözcüğünün anlamı, kamu kurumu anlamı ve kamu kuruluşlarına örnekler bulacaksınız.

Haberin Devamı

Kamu Kurumu Nedir?

Kamu kurumu tanımını açmadan önce kamu kelimesinin ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Kamu kelimesinin anlamı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde üç adet olarak bulunmaktadır.

İlk anlamı; Halk hizmeti yapan devlet organlarının tümü şeklindedir.

İkinci anlamı; Bir ülkede bulunan halkın tamamı, amme, halk şeklindedir.

Üçüncü anlamı ise; bütün, hep şeklindedir. Kamu kurumunun ne olduğuna gelirsek; belirli bir kamu hizmetini yerine getirmek gayesiyle oluşturulmuş olan kamu tüzel kişisidir. Kamu kurumunun bir diğer kullanım şekli devlet kurumudur. Devlete, hükumete, bir bakanlığa bağlı olarak çalışan kurum ve kuruluşları kapsayan bir terimdir.

Kamu Kurum Ve Kuruluşlara Örnekler Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Başbakanlık

Sağlık Bakanlığı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Radyo Televizyon Üst Kurulu

Devlet İstatistik Enstitüsü

Şeker Kurumu

KOSGEB

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü

Kızılay

Çocuk Esirgeme Kurumu

Türk Dil Kurumu