Eğitim Kemal Tahir Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

Kemal Tahir Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

26.05.2021 - 05:23 | Son Güncellenme:

Edebiyata özel ilgi ve merakı olanların daha yakından tanıdıkları ancak genel kültür bakımından mutlaka hakkında bilgi sahibi olunması gereken Türk edebiyatçı ve yazarlarından birisi Kemal Tahir'dir. Kemal Tahir'i tanımak ve hayatı hakkında bilgi sahibi olmak kadar eserlerinden mutlaka okumuş olmak da gerekir. İşte, edebiyatçı Kemal Tahir, hayatı, eserleri, edebi kişiliği ve detaylarını sizler için derledik.

Kemal Tahir Kimdir Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

Kemal Tahir kimdir, hayatı, eserleri, romanları, edebi kişiliği ve edebiyat tarihindeki yeri gibi konu hakkında tüm ayrıntıları bu yazımızda bulacaksınız.

Kemal Tahir Kimdir?

Kemal Tahir "Karılar Koğuşu, Haremde Dört Kadın, Yarın Bizimdir" gibi çok sayıda filmle anılır. Kemal Tahir 1910 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Kendisi Türk romancı, senarist ve yazardır. 21 Nisan 1973 tarihinde İstanbul' da hayata veda etmiştir.

Kemal Tahir'in Hayatı

Kemal Tahir'in gerçek adı "İsmail Kemalettin Demir" olup 15 Nisan 1910 yılında doğmuştur. Babası Padişah 2.Abdülhamit'in yaveri olan Kemal Tahir eğitimine Galatasaray Lisesinde devam ederken okulu bırakıp değişik işlerde çalışmaya başlamıştır.

Kemal Tahir ünlü edebiyatçı Nazım Hikmet ile birlikte halkı isyana teşvik suçlamasıyla yargılanmış ve 12 yıl cezaevinde yatmıştır. Genel afla özgürlüğüne kavuşan yazar daha sonraki dönemde yine ünlü yazar Aziz Nesin ile birlikte "Düşün Yayınevi" ni kurmuştur. İki evlilik yapan Kemal Tahir en üretken edebiyatçılardan birisi olmuştur. Yazdığı çok sayıda eser senaryolaştırılarak, Türk Sinema tarihinde başarıları ile yerlerini almıştır. Ünlü edebiyatçı 21 Nisan 1973 tarihinde vefat etmiştir.

Kemal Tahir'in Eserleri, Romanı Ve Edebi Kişiliği

Kemal Tahir'in sol dünya görüşü sahip olduğu bilinmektedir. Kendisi Marksizmi Türk toplum yapısına uyarlayabilmek için değişik yöntemlere başvurmuştur. Öncelikle toplumu anlamaya çalışmış ve edindiği bilgileri ve gözlemlerini romanları vasıtasıyla aktarmıştır.

Babasının görevi nedeniyle İmparatorluğun değişik bölgelerinde bulunmuş ve 1932 yılından itibaren İstanbul'a dönünce muhtelif gazetede ve dergilerde yazarlık, düzeltmenlik ve çevirmenlik yapmıştır. Kemal Tahir "Gerçekçilik " akımına mensup bir edebiyatçıdır. Yazdığı ile Roman Bir Çalgıcının Seyahati isimli eseridir. Fakat bundan önce oldukça ses getiren bir kitapçık hazırlamıştır. "Namık Kemal İçin Diyorlar Ki" isimli bu kitapçık o dönemde epey yankı uyandırmıştır.

Kemal Tahir'in çok sayıdaki eserlerinden en bilinenlerinden bazıları; Göl İnsanları hikaye kitabı, Devlet Ana romanı, Yorgun Savaşçı Romanı, Kurt Kanunu romanı, Namusçular ve Hür Şehrin İnsanları romanlarıdır.

Kemal Tahir'in ölümünden sonra eşi tarafından "Kemal Tahir Vakfı" kurulmuştur. Kadıköy'de son yıllarını geçirdiği evi de müzeye dönüştürülmüştür.