Eğitim Lejant Nedir? İmar Planında Ve Haritalarda Lejant Neyi Gösterir?

Lejant Nedir? İmar Planında Ve Haritalarda Lejant Neyi Gösterir?

02.06.2021 - 14:01 | Son Güncellenme:

Söz konusu haritalar olduğu zaman lejantlar büyük bir öneme sahip hale geliyor. Tabii bu terimin ne olduğu konusunda da internet üzerinden yaygın şekilde araştırma gerçekleştirilmektedir. Peki Lejant nedir? İmar planında ve haritalarda lejant neyi gösterir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Lejant Nedir İmar Planında Ve Haritalarda Lejant Neyi Gösterir

 Kullanım amacına bağlı olarak günümüzde birçok farklı harita çeşidi bulunmaktadır. Kolaylık olması açısından ise haritalar içerisinde bazı özel işaretler ve semboller bulunur. Bu işaretler konusunda lejant terimi ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

 Lejant Nedir?

 Haritalarda kullanılan işaretlerin ne anlama geldiğini gösteren bölüme lejant denir. Bu bağlamda her haritaya bağlı olarak lejantın içerisinde farklı işaretler bulunur. Ayrıca mutlaka her haritada Lejant kısmı yer almaktadır. Böylece haritada kullanılan işaretler ve sembollerin tam olarak ne anlama geldiği ortaya çıkar. Bu bağlamda genel olarak haritaların sağ alt köşesinde yer alır. Lejant kısmında gerekli işaretinin anlamı öğrenilerek harita daha etkin biçimde okunabilir.

 İmar Planında ve Haritalarda Lejant Neyi Gösterir?

 Haritaların genel olarak sağ alt köşesinde yer alan lejant, harita üzerinde kullanılan işaretlerin anlamını gösterir. Bu bağlamda özellikle imar planı ile beraber haritalarda ön plana çıkar.

Haberin Devamı

 İmar planı için belediye hizmet alanı ve konut yoğunluğu, eğitim öğretim alanı ya da yüksek gerilim hattı ile beraber tesis alanlarının işaretleri lejant içerisinde gösterilir. Böylece imar planlarında kullanılan işaretlerin ne anlama geldiği etkin biçimde anlaşılabilmektedir.

 Haritalar içinde ise harita anahtarı ve harita dili ya da işaret anahtarı lejant üzerinden net olarak ifade edilir. Bu doğrultuda bütün farklı haritalarda mutlaka lejant kısmı üzerinden işaretler etkin bir şekilde anlatılır. Aynı zamanda harita ile beraber bütün farklı çizim yapıları üzerinde mutlaka bu kısım, işaretlerin anlamını gösterecek biçimde bulunmaktadır.