Eğitim Lesitin Nedir, Faydaları Nelerdir? Lesitin Hangi Besinlerde Bulunur, Zararları Var Mıdır?

Lesitin Nedir, Faydaları Nelerdir? Lesitin Hangi Besinlerde Bulunur, Zararları Var Mıdır?

25.03.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:

Temel yağların kompleks karışımlarından birisi olan lesitin fosforla birleşen yağ çeşididir. Vücuttaki bütün canlı hücrelerin gereksinim duydukları lipid çeşidi olarak kabul edilebilir. Lesitin nedir, faydaları nelerdir, lesitin hangi besinlerde bulunur, zararları var mıdır gibi tüm soruların yanıtlarını sizin için derledik.

Lesitin Nedir, Faydaları Nelerdir Lesitin Hangi Besinlerde Bulunur, Zararları Var Mıdır

Lesitin, Yunanca dilinde yumurta sarısı anlamına gelir. Karaciğer tarafından üretilebilen lesitin, soya fasulyesi ve yumurta sarısında bol miktarlarda bulunur. İlk olarak 1850 yılında ayrıştırılmaya başlanmıştır.

Lesitin Nedir?

Lesitin kelimesinin kökenleri Yunanca lekithos (yumurta sarısı) anlamında kullanılmıştır. 1850 yılında Fransız bir bilim insanı olan Gobley tarafından yumurta sarısından ayrıştırması yapılmıştır. Ampifibik özelliklere sahip olan lesitin, LDL üzerinden iyi etkilere sahip olarak kabul edilir.

Lesitin Faydaları Nelerdir?

Lesitinin çok sayıda faydası olduğu bilim insanları tarafından belirtilir. Lesitin tüketimi sağlayan kişilerin önemli ölçüde fayda sağladığı ifade edilmiştir.

Haberin Devamı

Kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Vücudun yağ sindirimini sağlamada kolaylaştırıcı görev görür.

Kan kolesterolünü azaltıcı etkilere sahiptir.

Karaciğerde bulunan hücrelerin onarılmasında yardımcı olduğu söylenebilir.

Beyin fonksiyonlarının güçlendirilmesi ve geliştirilmesinde önemli faydalar sağladığı söylenebilir.

Lesitin Hangi Besinlerde Bulunur?

Lesitin çok sayıda besinde bulunur. Baklagiller lesitin bakımından zengin sayılabilirler. Soya fasülye4si, yer fıstığı, soya sütü, barbunya, yumurta sarısı doğal olarak bulunur. Bunların yanında, mayonez, fındık ezmesi, çikolata ve şekerleme türlerinde emülgatör olarak lesitin kullanılabilir. Lesitinin bu ürünlerde kullanılmasının nedeni, çözülmenin sağlanarak topaklanma gibi durumların önüne geçmektir.

Lesitin Zararları Var mıdır?

Lesitin vücutta az bulunduğunda bazı zararlar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra aşırı tüketilmesi hallerinde çeşitli sorunlara neden olabilir.

Haberin Devamı

Aşırı tüketim halinde tiroit bezi sorunlarına neden olduğu söylenebilir. 3 yaş altı çocuklarda bunun etkisi daha fazladır.

Alerjik reaksiyonlar görülme olasılığı bulunur. Buna göre dikkatle tüketilmelidir.