EğitimLös Nedir, Türkiye'de Var Mı? Lös Toprak Özellikleri Nelerdir?

Lös Nedir, Türkiye'de Var Mı? Lös Toprak Özellikleri Nelerdir?

25.07.2022 - 02:09 | Son Güncellenme:

Lös topraklar azonal toprak çeşitlerinden olmaktadır. Özellikle coğrafya derslerinde mutlaka her öğrencinin bilmesi gereken lös topraklar rüzgarlar ile ilişkili olmaktadır. Peki, lös nedir, Türkiye'de var mı? Lös toprak özellikleri nelerdir? İşte lös topraklar hakkında merak edilenler.

Lös Nedir, Türkiyede Var Mı Lös Toprak Özellikleri Nelerdir

Lös denildiği zaman akla ilk rüzgarlar gelmektedir. Bu topraklar daha çok kurak ve yarı kurak iklimlerde görülmektedir. Lös topraklar yeryüzünün en verimli toprak çeşitlerinden biri olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Lös Nedir?

 Rüzgarın savurduğu ince yapılı toz ve silt gibi maddeler dünya üzerinde bazı yerlere yayılmaktadır. Mineral açısından verimli ve zengin olan bu malzeme tabakasına lös adı verilmektedir. Löslerin oluşum sebebi genellikle rüzgarlar olmaktadır. Fakat dünya üzerinde bazı yerlerde buzullar tarafından oluşmuşlardır.

 Türkiye'de Var mı?

 Ülkemizde lös toprakları bulunmaktadır. Bu türden oluşan bir zemin yapısını İç Anadolu Bölgesinde görebilmek mümkündür. Özellikle löslerin İç Anadolu'da görülmesinin ana nedeni iklimidir. İç Anadolu iklimi karasal yani step iklimidir. Bu sebeple de löslerin oluşumunu desteklemektedir.

 Lös Toprak Özellikleri Nelerdir?

 Lös toprakları 91 metreden daha fazla kalınlığa sahiplerdir. Diğer topraklardan farklı olarak ise lös topraklar daha gevşek ve soluk bir yapısı bulunmaktadır. Lös topraklar kolay parçalanır ve oyulacak kadar yumuşak, fakat sağlam duvar kadar da güçlü olmaktadır. Lös topraklar ülkemizde de görülmektedir. Fakat dünya üzerinde en çok Kuzey Çin'de görülmektedir. Bunun yanı sıra Kuzey Amerika'nın büyük ovaları, Orta Avrupa, Kazakistan ve Rusya'da görülmektedir.