16.06.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:
Değişik safalar üzerinden oluşan hücre bölünmesi, hücre çoğalması ve devam edebilmesi noktasında oldukça önemlidir. Bu evreler içerisinde aynı zamanda metafaz dönemi bulunmaktadır. Belirli evrelerden oluşması ile beraber aşamalı şekilde gerçekleşir ve bir sonraki faza geçirilir.
Metafaz Nedir?
Hücre bölünmesi evresinin 2. safhası olarak metafaz öne çıkar. Kromozomlar ve sentrozomlar ile beraber sentrozom üzerinden gelişen bir evi olarak ifade etmek mümkün. Özellikle süreç sonunda belli bir ekvatoral düzlem oluşan evre olarak da öne çıkmaktadır. Böylece hem üçüncü safha için hazırlık tamamlanır hem de belli bir düzen ortaya çıkar. Diğer yandan çekirdek zarının eriyerek yok olup gittiği evre olarak da ele alınmaktadır.
Metafaz Evresinde Gerçekleşen Olaylar Nelerdir?
Aşamalı olarak gerçekleşmesi ile beraber hücre bölünmesi noktasında metafaz belli aşamaları üzerinden tamamlanır.
- Metafaz hücre bölünmesinin ikinci safhasıdır.
- Kromozomlar bundan sonra sentrozomlar arasında oluşmuş iğ ipliklerine dönüşür.
- Aynı zamanda ekvator düzlemine bu evreden sonra yerleşir.
- Sentromerler ipliklerle tam bir hiza halini alırlar.
- Böylece kardeş kromatitler tam olarak ayrılmaya hazır hale gelmiş olurlar.
Gerçekleşen bu ikinci evre ile beraber artık hücre bölünmesi daha etkin bir şekilde ortaya çıkar. Özellikle ekvatoral düzlem kapsamında artık hücre bölünmesi bu evre içerisinde daha net olarak görünür. Kromozomlar zıt kutuplara gerçekleştireceği hareket konusunda çok daha net olarak farkı gösterirler. Hücre bölünmesinde devamlı olarak gerçekleşen 4 faz içerisinde, bölünmenin belirgin olarak ortaya çıktığı en önemli safha şeklinde ifade edilmektedir.