20.05.2021 - 14:28 | Son Güncellenme:
Hukuka ilişkin bazı kavramlar içerisinde, mevzu hukuk, pozitif hukuk ve doğal hukuk kavramları üzerinde durulmaktadır. Hukukun temel alanları bu kavramlar ile belirlenmektedir. Bu kavramların bazısı kendiliğinde ortaya çıkarken, bazısı da yazılı olarak sonradan oluşturulmaktadır.
Mevzu Hukuk Nedir?
Yetkisi bulunan makamlar tarafından oluşturulan yazılı hukuk kurullarına mevzu hukuk adı verilmektedir. Mevzu hukuka vazedilmiş ve konulmuş hukuk adı da verilmektedir. Örf ve adetler bir makam tarafından belirlenmediği için mevzu hukuk alanının kapsamına girmemektedir. Bir bakıma yazılı hukuklar mevzuat olarak da adlandırılabilir.
Pozitif Hukuk ile Mevzu Hukuk Arasında Ne Fark Vardır?
Mevzu hukuk yetkili makam ve merciler tarafından oluşturulmaktadır. Mevzu hukuka verilecek ilk örnek arasında kanunlar gelir. Mevzu hukuk birebir olarak mevzuat anlamına gelmemektedir. Çünkü mevzuat, mevzu hukukun kaynakları arasında bulunmaktadır. Örf ve adet kuralları da bir hukuk kuralı olarak pozitif hukuka dahil olmaktadır. Çünkü örf ve adet kuralları kendiliğinden ortaya çıkmakta ve pozitif hukuka konu olmaktadır. Kendiliğinden ortaya çıkan örf ve adet kuralları sosyal birimin içerisinde oluşmaktadır. Ortaya çıkmasında bir sistem ve sıralama bulunmamaktadır.
Pozitif hukuk, bir ülkenin belli zamanlarda ortaya çıkan hukuk kurallarıdır. Mevzu hukuk gibi yetkili organlarca belirlenir. Ancak mevzu hukuktan ayrılan yanı örf ve adet konularıdır. Yani örf ve adetler pozitif hukuka konu olabilirken, mevzu hukuka konu olmazlar.