Eğitim Monosakkaritler Nelerdir Ve Kaça Ayrılır?

Monosakkaritler Nelerdir Ve Kaça Ayrılır?

13.05.2021 - 04:40 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunun karbonhidrat, protein ve yağ gibi besinlere ihtiyacı vardır. İnsanlar karbonhidratın en küçük yapı taşı olarak bilinen monosakkaritleri besinler aracılığı ile vücutlarına alırlar. Monosakkaritler su ile daha küçük birimlere ayrılmazlar. Bu yüzden basit şeker, tek şeker ya da monoz olarak da bilinirler. Bazı monosakkaritler ise tatlı içeriklidir. İnsan vücudu için gerekli olması nedeniyle yazıda monosakkaritler nelerdir ve kaça ayrılırlar sorularının cevaplarını derledik.

Monosakkaritler Nelerdir Ve Kaça Ayrılır


Monosakkarit kelimesini her insan hayatında mutlaka duymuştur. Hatta bilmeden belki de aldığımız pek çok besinde monosakkaritler yer almaktadır. Bunun nedeni ise besin kaynağı bakımından oldukça önemli olmasının yanında insan biyolojisi alanına giren bir konu olması da yer almaktadır.

Monosakkaritler Nelerdir ve Kaça Ayrılır?

Monosakkaritler besin kaynağı olarak oldukça önemlidir. Heksozlar olarak geçmektedir.

Monosakkaritler içerdikleri C sayısına göre ayrılırlar. 3C li şekerler, 5C li şekerler, 6C li şekerler olarak ayrılırlar.

Gliser aldehit (Triozlar) 3C li şekerler arasındadır. Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar) 5C li şekerler arasındadır. Glikoz, Galaktoz, Fruktoz ise en çok kullanılan 6C li şekerler arasında yer alan heksozlar bütünüdür.

Üzüm şekeri glikoz olarak bilinmektedir. Meyve şekeri ise fruktoz olarak bilinir. Süt şekeri ise galaktoz olarak bilinen en önemlileridir.

Bu şekerler sindirilmeden kana karışırlar. Aynı zamanda her birinin kapalı formülleri de bulunmaktadır. Bu formüller birbirinin izomeri şeklindedir.