Eğitim Nazdrovya Ne Demek? Rusça Olan Na Zdarovye Kelimesinin Türkçesi Nedir?

Nazdrovya Ne Demek? Rusça Olan Na Zdarovye Kelimesinin Türkçesi Nedir?

03.03.2021 - 14:26 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde aynı anda hem en yanlış hem de en yaygın olarak kullanılan kelimeler vardır. Bu kelimelerden bir tanesi de Rusça kökenli olan Na zdarovye yani На здоровье'dir. Pek çok Slav kökene sahip olan dilde doğru sayılsa bile, Rus dilinde hem pratikte hem de teoride yanlış bir kullanımdır. Peki, Nazdrovya ne demek? Rusça olan Na zdarovye kelimesinin Türkçesi nedir? İşte detaylar.

Nazdrovya Ne Demek Rusça Olan Na Zdarovye Kelimesinin Türkçesi Nedir

Slovakça, Çekçe, Slovence, Bulgarca, Lehçe dahil olmak üzere birçok dilde, telaffuzlarında ve yazılışlarında küçük de olsa farklılıklar vardır. Bu farklılıklara sahip olan kelimelerden biri de na zdarovyedir. Bu kelime dilimizde 1980'li yıllarda girmiş ve Türkçe karşılığı ile yabancı terimler içerisinde yerini almıştır.

NAZDAROVYE NE DEMEK?

Haberin Devamı

Ülkemizde tam karşılığı "şerefe" olan bu kelimenin Rusçadaki gerçek anlamı "Yarasın, afiyet olsun" şeklindedir. Eğer sağlığa temennisi ile kadeh kaldırılıyor ise doğru kullanımı "za zdarovye"dir. Aşka kadeh kaldırılıyor ise " za lyubov", dostluk için kaldırılıyorsa "za drujbu", barış temennisi ile kaldırılıyor ise "za mir" kelime öbekleri kullanılmalıdır.

Rusça Olan Na zdarovye Kelimesinin Türkçesi Nedir?

Na zdarovye kelimesinin dilimizde karşılığı "şerefe"dir.