Eğitim Obua Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Obua Müzik Aleti Nasıl Çalınır?

Obua Nedir Ve Özellikleri Nelerdir? Obua Müzik Aleti Nasıl Çalınır?

01.03.2021 - 17:08 | Son Güncellenme:

Obua, genellikle sedir ağacından yapılan nefesli çalgılardan biridir. Afrika kıtasında abanoz ve ceviz ağacından yapılan çeşitleri de mevcuttur. Tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan obua, şekil itibariyle zurna ve Shawm adlı müzik aletine benzer. Genellikle senfoni orkestralarında çalınan obua, solo performanslar için de uygundur. Obuanın özellikleri nelerdir? Obua nasıl çalınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Obua Nedir Ve Özellikleri Nelerdir Obua Müzik Aleti Nasıl Çalınır

Bu müzik aletinin en önemli özelliği ebadına göre oktav aralığının çok yüksek olmasıdır. Yaklaşık 3 oktavlık bir ses aralığına sahip olan obuanın farklı birçok çeşidi bulunuyor. 17. yüzyıldan önce tuş sayısı daha az olan bu müzik aletlerini çalan müzisyenlere oboist adı verilir.

Obua Nedir?

Obua, en eski nefesli çalgılardan biridir. Pop, rock, caz ve blues gibi farklı müzik türlerinde çalınan bu enstrüman, en yüksek ses oktav aralığına sahip çalgılardan biridir. Başta İngiliz kornosu olmak üzere birçok çeşidi mevcuttur. Obua türlerinde hem tuş sayıları hem de çıkan ses farklıdır.

Obuanın Özellikleri Nelerdir?

Obua, genellikle senfoni orkestralarında kullanılır. Konser öncesinde diğer tüm enstrümanlar, obuanın ''la'' notasına göre akort edilir. Bazı kaynaklara göre obua, diğer tüm nefesli çalgıların atası sayılır.

Tarih boyunca birçok önemli müzisyen obua konçertoları hazırlamış ve kalabalık kitlelere konser vermiştir. Bu müzisyenlerin başında Avusturyalı Wolfgang Amadeus Mozart geliyor. Bunun dışında J. S. Bach ve Vivaldi'ye ait obua konçertoları da vardır.

Obualar ağaç dışında ebonit adı verilen özel ve sert bir plastik türünden de imal edilebilir.

Obua Müzik Aleti Nasıl Çalınır?

Birçok müzisyene göre obua, ney ile birlikte çalınması en zor nefesli çalgılardan biridir. Çift kamışlı bir müzik aleti olan obuayı yetkin bir şekilde çalmak için eğitim almak şarttır.