Eğitim Özet Nasıl Çıkarılır? Özetleme Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özet Nasıl Çıkarılır? Özetleme Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

10.04.2021 - 05:08 | Son Güncellenme:

Kitap okuduktan sonra özet çıkarmak kitabı ne kadar anladığınızı somut olarak göstermektedir. Bu sebeple özet çıkarma oldukça önemlidir. Özet nasıl çıkarılır? Özetleme yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Özet Nasıl Çıkarılır Özetleme Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir


Özet aslında metnin kısaltılmasına verilen isimdir. Fakat bu kısaltma işlemi yapılırken metnin ana fikrinden uzaklaşmamak ve önemli bilgileri atlamamak gerekmektedir. Özet çıkarılırken belli tekniklerin uygulanması oldukça önemlidir.

Özet Nasıl Çıkarılır?

Eğer bir kitabın özetini çıkaracaksanız. Öncelikle okuma aşamasını düzgün bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Dikkatli ve anlayarak okumanız, özet çıkarırken size oldukça yardımcı olacaktır. Eğer okuduklarınızı anlayıp anlamadığınızı merak ediyorsanız konu ile ilgili kendinize sorular sorabilirsiniz. Sorulara cevap verebiliyorsanız, konuyu anladığınız anlamına gelir.

Özet çıkarma işlemi yapılırken öncelikle metinde geçenleri liste şeklinde kısaltabilirsiniz. Bunun yanında sürekli tekrarlanan yerleri özetinizden çıkarmanız gerekir. Önemli olmayan ve gereksiz ayrıntı veren bölgeleri de özetinizden çıkarmanız gerekir. Konunun an fikri ile örtüşmeyen ve ilgisiz örnekleri de özetinize almamanız gerekmektedir.

Konu ile ilgili, ana düşünce ve fikirlerin, önemli olayların, yerlerin, kişilerin mutlaka özet içerisinde geçmesi gerekmektedir. Özet çıkarma işlemi bittikten sonra çıkardığınız özeti gözden geçirerek atladığınız bir yer olup olmadığını kontrol ediniz. Olay örgüsünü düzgün bir şekilde anlatabildiğinizden de emin olmalısınız. Özet ile özetini çıkardığınız metinin düşünceleri ve ana fikri birbirine uyuyor mu kontrol etmelisiniz.

Özetleme Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Haberin Devamı

Özet hazırlarken giriş, gelişme ve sonuç bölümünün olması oldukça önemlidir. Yazınızın bir bütünlüğü olmalıdır.

Özetin çok uzun olmaması en fazla 2 sayfa olması gerekmektedir. Özetin uzun tutulması halinde çok fazla gereksiz bilgi verilecektir. Bu da okuyucunun sıkılmasına ve ilgisinin azalmasına neden olabilir.

Özet hazırlarken süslü cümleler yerine, kısa ve anlaşılır cümleler kullanmanız gerekmektedir. Bu nedenle özetinizde gereksiz bilgiler ve cümleler olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Özet çıkarırken ana karakterin özelliklerinin iyi bir şekilde yansıtılması gerekmektedir. Bu sebeple kitabı okurken kişilerin analizlerinin iyi bir şekilde yapılması gerekir.

Özet hazırlarken tekrar eden cümlelerden ve kelimelerden kaçınmalısınız. Yalın ve kısa cümleler kullanmalısınız.

Haberin Devamı

Kitap özeti çıkarılırken kitabın ana fikrinin özette mutlaka geçmesi gerekir.