Eğitim Pacs Nedir, Açılımı Ne Demek? Pacs Hangi Alanlarda Kullanılır?

Pacs Nedir, Açılımı Ne Demek? Pacs Hangi Alanlarda Kullanılır?

14.12.2021 - 13:42 | Son Güncellenme:

Hastanelerde veya sağlık kuruluşlarında röntgen, ultrason ve tomografi gibi pek çok görüntüleme cihazları kullanılmaktadır. Bu anlamda karşımıza PACS çıkmaktadır. PACS açılımı ve anlamı merak edilmektedir. Peki PACS nedir, açılımı ne demek? PACS hangi alanlarda kullanılır? Sizlere PACS hakkında sizlere merak edilenleri detaylıca derledik.

Pacs Nedir, Açılımı Ne Demek Pacs Hangi Alanlarda Kullanılır

PACS görüntü saklama ve iletişim sistemleri olup görüntülerin saklanması için önemli bir sistemdir. Hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 PACS Nedir?

 PACS görüntülerin saklanması, görüntülerin erişimi, dağıtılması ve sunumu için kullanılan yönetim sistemlerine denilmektedir. Bir görüntü ve iletişim yönetimi sağlanması için PACS'ın RIS ile birlikte çalışması gerekir. Ayrıca PACS mimarisinin merkezinde RIS'ın yer alması gerekir.

 PACS Açılımı Ne Demek?

 PACS anlamı ile birlikte açılımı merak edilmektedir. Görüntü kaydedici cihazların sağladığı görüntülerin ter bir kaynaktan yönetilmesini sağlayan PACS açılımı Oicture Archiving and Communication olmaktadır. Türkçesi ise Görüntü Saklama ve İletişim Sistemleri olmaktadır.

 PACS Hangi Alanlarda Kullanılır?

 PACS'ın 2 tane kullanım alanı bulunmaktadır. Bunlardan birisi radyolojik görüntülerin basılmasını ortadan kaldırmaktır. Bu sistemler film arşivleri gibi kağıt tabanlı tıbbi görüntüleri ortadan kaldırmaktadır. Dijital yedekleme birimlerinin ucuzlaması ile birlikte bu sistemler maliyet ve saklama açısından film arşivlerinden daha avantajlı hale gelmiştir.

Haberin Devamı

 PACS geleneksel yöntemler ile mümkün olmayan sağlık merkezi dışından görüntüleme erişilmesi ve raporlanmasını mümkün hale gelmektedir. Tele-radyoloji sistemleri ile farklı yerlerde yer alan doktorlar aynı görüntülere ve aynı bilgilere erişebilirler.