Eğitim Rasyoner Sayılar Nedir? Rasyonel Sayılarda Sıralama Nasıl Yapılır

Rasyoner Sayılar Nedir? Rasyonel Sayılarda Sıralama Nasıl Yapılır

14.02.2022 - 02:19 | Son Güncellenme:

Rasyonel sayılar birçok kişi tarafından sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından da sık sık araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Rasyonel sayılar nelerdir öğrenebilir ve buna göre konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Rasyoner sayılar nedir? Rasyonel sayılarda sıralama nasıl yapılır merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Rasyoner Sayılar Nedir Rasyonel Sayılarda Sıralama Nasıl Yapılır

Rasyonel sayılar oranlı sayı olarak da bilinen sayılardır ve Q sembolü ile ifade edilirler.

Rasyoner Sayılar Nedir?

Rasyonel sayılar bir diğer söyleyiş ile oranlı sayılar olarak da ifade edilir. Matematikte iki tam sayının birbirlerine olan oranlanması anlamına gelir. Rasyonel sayılar Q ile ifade edilir ve bir tam sayı genişleme kümesidir. Bütün doğal sayılar ve tam sayılar rasyonel sayıların içerisinde sayılır. Sıfırdan büyük olan rasyonel sayılar pozitif rasyonel sayılardır ve Q+ sembolü ile ifade edilirler. Sıfırdan küçük olanlar ise negatif rasyonel sayılar olarak adlandırılır ve Q- sembolü ile ifade edilir. Herhangi bir sayının rasyonel sayı olarak kabul edilmesi için x/y şeklinde yazılıyor olması gerekir. Pozitif ya da negatif olması bir sayının rasyonel sayılma durumunu değiştirmez. Yalnızca x / 0 tanımsız olduğundan bu sayılar rasyonel olarak kabul edilmez.

Rasyonel Sayılarda Sıralama Nasıl Yapılır?

Rasyonel sayıların içinde kesirler, tam sayılar, doğal sayılar, ondalık sayılar, devirli sayılar ve bazı karekök sayılar vardır. Rasyonel sayılarda nasıl sıralama yapıldığı da birçok kişi tarafından araştırılarak öğrenilmek istenen konular arasındadır. Paydaları eşit olması halinde pozitif sayılar için payı büyük olan daha büyük kabul edilir. Payları eşit olan rasyonel sayılarda ise pozitif olmaları halinde paydası küçük olan daha büyük olarak kabul edilir. Negatif rasyonel sayılarda da sayılar pozitif gibi düşünülerek sıralanır.