Eğitim Safran Çiçeği Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır Ve Özellikleri Nelerdir?

Safran Çiçeği Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır Ve Özellikleri Nelerdir?

03.09.2021 - 02:18 | Son Güncellenme:

Safran çiçeği uzun yıllardır baharat ve gıda boyası olarak kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde bulunan Safranbolu ilçesinin ismi de bu çiçekten gelmektedir. Soğanlı bir bitki olması özellikleri arasında yer almaktadır. Safran çiçeği nedir? Bakımı nasıl yapılır ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Safran Çiçeği Nedir Bakımı Nasıl Yapılır Ve Özellikleri Nelerdir


Safran çiçeğinin insan sağlığı açısından da pek çok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilen ve araştırılan bir bitkidir. Bu bitki çiğdem ile yakın akrabadır. Safran bitkisinin ana vatanı Akdeniz ve İran bölgesidir.

Safran Çiçeği Nedir?

Safran çiçeği, süsengiller ailesinden olan bir bitkidir. Bu bitki genellikle sonbahar aylarında çiçek açar. Boyu yaklaşık olarak 20 ya da 30 cm kadar olmaktadır. Soğanlı bir kültür bitkisi olma özelliğine sahiptir. Safran çiçeğinin yaprak kısımları şerit şeklinde olmaktadır. Çiçekleri mor renktedir ve bitkinin üst kısımlarında yer almaktadır.

Safran Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılı ve Özellikleri Nelerdir?

Safran çiçeği yetiştiriciliğinde toprağın önemi oldukça fazladır. Bu bitki sonbahar döneminde çiçek açar. Bu nedenle saksıdan çıkarırken dikkatli olmak gerekmektedir. Safran çiçeğinin soğan kısımlarının her mevsim tek bir ömrü bulunur. Bu nedenle topraktan çıkarırken soğan kısımlarının zarar görmemesine dikkat etmek gerekmektedir.

Bu çiçeğin bakımında doğal gübre kullanmak iyi sonuçlar vermektedir. Çok sulu ya da çok kuru topraklar bu bitkiye göre değildir. Safran çiçeği daha çok gevşek, taşsız ve drenajlı toprakları sevmektedir. Hafif kireçli ve killi topraklarda iyi bir şekilde yetişebilmektedir.