Eğitim Sera Gazları Nelerdir? Sera Gazlarının Özellikleri Ve Oluşumu

Sera Gazları Nelerdir? Sera Gazlarının Özellikleri Ve Oluşumu

03.04.2021 - 04:49 | Son Güncellenme:

Karbon dioksit (CO2), Nitröz Oksit (N2O), Metan (CH4), Hidroflorür karbonlar (HFCs), Sülfürhekza florid (SF6), Perfloro karbonlar (PFCs) gibi gazlardan meydana gelen ve atmosferde ısı tutma özelliğine sahip olan bileşiklere sera gazı ismi verilir. Sera gazları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sera Gazları Nelerdir Sera Gazlarının Özellikleri Ve Oluşumu


Güneşten gelen ışık ve ışınlar atmosferden filtrelenerek geçer ve yer küreyi ısıtır. Aynı zamanda da yer küredeki ısı kaybı da atmosfer tarafından engellenir. Atmosferin ısıyı tutma ve geçirme özelliğine sera gazı etkisi ismi verilir.

Sera Gazları Nelerdir?

Sera gazları, atmosferde kızıl ötesi ışınlarını engelleyerek atmosferin ısınmasına neden olan bileşiklere ya da gazlara verilen isimdir. Başlıca sera gazları, başta Karbon dioksit (CO2) olmak üzere, Sülfürhekza florid (SF6), Nitröz Oksit (N2O), Metan (CH4), Perfloro karbonlar (PFCs), Hidroflorür karbonlar (HFCs) gibi gazlardır. Bu gazlara sera gazı denmesinin asıl nedeni ise, sera etkisi yaratmasıdır. Başlıca sera gazı etkisi yaratan ve Kyöto protokolünde sera gazı olarak da bilinen kabul edilen bileşikler şunlardır;

Haberin Devamı

Sülfürhekza florid (SF6),

Karbon dioksit (CO2),

Nitröz Oksit (N2O),

Metan (CH4),

Perfloro karbonlar (PFCs),

Hidroflorür karbonlar (HFCs) gibi gazlardır.

Sera Gazlarının Özellikleri ve Oluşumu

Sera etkisi yapan azot ve kükürt oksitleri gibi gazlar aynı zamanda yağmurlarla asit ortaya çıkararak asit yağmurları şeklinde yeryüzüne döndükleri zaman zararları daha erken zamanda anlaşılmış olur. Bu gazların salınmaları uzun seneler önce yasaklanan gazlardır. Gazların havadaki miktarları her ülkenin hava kalitesini koruma yönetmelikleri ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile sınırlandırılmıştır. Bu gazlar, sürekli ölçülerek belirli kriterlerde kontrol altında tutulur. Aynı zamanda gazların toplam miktarı çok az olmak zorunda olduğu için küresel ısınmaya neden olacak sera etkisi oluşumundaki payları çok daha düşüktür.

Su buharının miktarı ise, karbon dioksit miktarı sanayi devriminden günümüze sürekli artmış, suyun doğal çevrimi ile sabit kalırken artmaya sürekli olarak devam etmektedir. Sera gazlarının pek çoğu karbon molekülü taşır.

Dünyamızdaki yer alan karbon kaynakları, ormanların yıkımı, fosil yakıt kullanımı, sentetik gübre kullanımı, kontrolsüz nüfus artışı, bilinçsiz sanayileşme gibi birçok insan eli ile oluşan sonucunda kararlılığını yitirmiş ve bununla birlikte yaşanan iklim değişikliği ve küresel ısınma ile gezegenimizdeki canlı yaşamını tehdit ediyor.

Sera Gazı Emisyonu Nedir?

Karbon dioksit (CO2), Perfloro karbonlar (PFCs), Metan (CH4), Hidroflorür karbonlar (HFCs), Nitröz Oksit (N2O), Sülfürhekza florid (SF6) gibi gazların atmosfere verilen miktarına sera gazı emisyonu ismi verilir.