Sözlük Ges Ne Demek, Açılımı Nedir? Ges Çalışma Prensibi Nedir?

Ges Ne Demek, Açılımı Nedir? Ges Çalışma Prensibi Nedir?

02.09.2022 - 13:42 | Son Güncellenme:

GES, açılımı Gelire Endeksli Senetler olan bir kısaltmadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türk Lirasına teşvik amacıyla açılmıştır. Bu amaçlara GES iraç edilecektir. GES ne demektir ve çalışma prensibi nasıldır sizin için ayrıntıları ile derledik.

Ges Ne Demek, Açılımı Nedir Ges Çalışma Prensibi Nedir

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla GES ortaya çıkmıştır. Açılımı Gelire Endeksli Senet demektir. 

Haberin Devamı

 GES Ne Demek, Açılımı Nedir?

 GES, açılımı Gelire Endeksli Senetler demektir. Getirisi devletin gelirleri ile ilişkilendirilen yatırım araçlarından biridir. GES sayesinde yatırımcıların değişimlerden olumsuz etkilenmesi ortadan kaldırılmıştır. Senetlerin hesaplanmasında DHMİ, KIYEM, DMO ve TPAO tarafınca bütçeye aktarılan üç ve altı aylık hasılatların toplamı dikkate alınır. Gelir tahsilatı eğer bütçede açıklanan azami tutarın üzerinde olursa yatırımcılara azami tutar esas alınarak ödeme gerçekleştirilir.

 GES Çalışma Prensibi Nedir?

 Hazine tarafından belirlenmiş olan dönemsel getiri yatırımcılara verilmektedir. Gelire endeksli devlet iç borçlanma senetlerinin vadesi 6 ay olarak belirlenir ve sonraki aşamalarda da 1 sene olarak vadelendirilir. Gelire endeksli senetler Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan bilgiler doğrultusunda ilerler.